SAP krachtens de EU-toezicht: de malaise blijft

Volgens Information Week, SAP waarschijnlijk onder toezicht van de Europese Commissie voor anti-trust-activiteiten worden gezet

In een klacht ingediend bij de EC, Texas gevestigde softwarebedrijf Versata beweert dat SAP “illegaal uitgesloten” uit de verkoop aan driekwart van de grootste klanten van SAP’s door “achterhouden van de nodige informatie samenwerken”.

Versata ook dat de Duitse software-gigant “gekloond” haar Pricer applicatie, die de prijzen van goederen beheert, en gebundelde de “clone” met een eigen ERP-platform – een beweging die Versata zegt dat in strijd is met de Europese Unie verdrag artikel over concurrerende praktijk.

Volgens onderzoek van de documenten, de Duitse software-gigant maatregelen genomen om het bedrijf te marginaliseren na een SAP executive gemerkt dat Versata werd ‘harken in de cash onder de SAP-klanten “.

Dit is niet iets SAP nu nodig heeft. Of dit is een spoiler voor de voorgenomen overname van Sybase SAP is onduidelijk gezien het feit dat Versata al een rechtszaak wegens octrooi-inbreuk die kosten SAP $ 139.000.000 heeft gewonnen. Als de EU vaststelt dat SAP heeft gehandeld op de wijze Versata beweert dan moet deze echo’s terug naar de Microsoft anti-trust uitspraak. Dit is een serieuze dingen.

SAP heeft een geschiedenis van het aangaan van overeenkomsten met derden leveranciers te popelen om te worden afgestemd op de SAP-merk en de belofte van toegang tot een grote potentiële klant zwembad alleen te vinden dat ze per ongeluk hebben afgestaan ​​IP. Dit sluit goed aan bij de bekende ‘Not Invented Here’ houding die innovatie SAP zou anders te introduceren stymies. Ik heb het gezien in actie en het is niet mooi.

De vraag voor vandaag of dit laatste nummer is een overblijfsel uit het verleden of dat het een voortzetting van de lange termijn problemen die SAP worstelt om te overwinnen.

Het beste bewijs dat ik kan bieden van wat er gebeurt is afkomstig van interacties met het bedrijf rond de SAP-certificering debat. Dit is een onderwerp waar ik ben nauw betrokken. De opvattingen van degenen die proberen om de naald te verplaatsen zijn triggering zoeken vragen intern bij SAP samen met heftige discussie over de volgende beste stappen. Dit is gezond. In het verleden zou SAP lief hebben geglimlacht, bedankte ons voor onze inspanningen en niets gedaan. Vandaag heb ik het gevoel dat SAP begrijpt dat de gemeenschap heeft een hogere waarde dan het vermogen om klanten vinden oplossingen helpen knagende problemen.

Aan de andere kant zie ik ex-SAP VP af of deze kleine, maar significante veranderingen betekenen een oprechte wens van de kant van het bedrijf om te werken buiten zijn comfort zone. Er is geen twijfel dat de SAP-gemeenschap is een uitdagende omgeving. Er zijn zeer slimme mensen die daar hun spullen te leren kennen en zal geen onzin tolereren. Dus – als er een ‘probleem’ waar komt het wonen?

The Not Invented Hier mindset is niet uniek voor SAP. Ik zie dit elke dag dat ik daag ontwikkelaar organisaties over de mate waarin ze luisteren naar klanten. SAP is in de unieke positie dat gecreëerd ann ecosysteem dat zeer transparant en waaruit het moeilijk te ontsnappen of papier via scheuren. Bijvoorbeeld. op vorige week SAP Inside Track gehouden in Newtown Square, ASUG en klantenservice rep Tammy Powlas haalde er geen doekjes (login nodig) in vragen waarom SAP certificering voor workflow wordt ingetrokken wanneer een enquête haar fractie uitgevoerd toont aan dat er een grote vraag. Echter, SAP heeft een bijzonder probleem dat moet oplossen.

Veel van de mid-tier managers hebben in en rond SAP / ABAP voor decennia. Hun kennis en inzicht is beter dan een SI / VAR kan hopen te winnen. Dat is de reden waarom SAP SWAT teams uit interne middelen dat de problemen in moeilijke implementaties kunnen verpletteren kan inzetten. De keerzijde is dat de kracht die, eerlijk gezegd, ze zijn niet vies van zwaaiende in soms destructieve manier geeft hen. SAP mensen C-suite weten dit. Net als die bereid zijn om uit te spreken.

Mijn persoonlijke overtuiging is dat, tenzij er een significante attitudeverandering, zullen deze mensen worden buitenspel gezet. In een e-mail die ik kreeg van een Sapper, mijn correspondent zei dat SAP altijd handelen in het beste belang van de vennootschap en dat betekent dat het houden van klanten tevreden. Als een breed intentieverklaring Ik heb geen twijfel dat is wat het bedrijf gelooft. Nu is het tijd om uit te voeren op die en in het openbaar te tonen de juistheid van die verklaringen.

Met andere woorden, nu is het tijd voor SAP aan mijn collega’s die hun hoofd schudden in ongeloof op de verandering die niet alleen komt, maar dat zal, indien correct uitgevoerd, zet SAP in een best case voorbeeld van een klant geleid bedrijf dat levert ontkennen de waarde van haar klanten naar hunkert. Alles wat minder is een zending SAP naar het kerkhof van de IT-geschiedenis.

Natuurlijk zullen sommigen denken dat zo nauw betrokken en uiteindelijk geïnvesteerd dat ondergetekende is kijken naar de wereld door een roze gekleurde bril. Kom zitten op mijn kant van het hek en erachter te komen of dat waar is.

Survey zegt SAP HANA brengt besparingen, en het is waarschijnlijk waar

SAP lanceert HANA-only versie van Business Warehouse

Big Data Analytics; Survey zegt SAP HANA brengt besparingen, en het is waarschijnlijk waar, Big Data Analytics; SAP lanceert HANA-only versie van Business Warehouse, SAP, winnaars bekend gemaakt voor de SAP HANA Innovation Award; Big Data Analytics, SAP investeert in Vivanda, een levensmiddel digitalisering, big data bedrijf

Winnaars Aangekondigd voor de SAP HANA Innovation Award

SAP investeert in Vivanda, een food digitalisering, big data bedrijf