Sociale interactie met klanten werkt het beste op Websites

De afgelopen 12 maanden hebben gezien een enorme toename in het gebruik van digitale media in Thailand en Bangkok in het bijzonder.

Dit jaar, we beginnen om een ​​reactie van bedrijven zien, niet alleen grote merken zoals Central, Nike, Starbucks en de usual suspects, maar de aard van de zaken die echt kunnen profiteren van het gebruik van Twitter, Facebook, zoekmachine optimalisatie, sociale advertenties en andere Web 2.0 strategieën.

Terwijl op de hele ik positief ben over het belang bedrijven nemen aan het nieuwe ras van digitale campagnes, heb ik onlangs getuige van een aantal campagnes die ingaan tegen de hedendaagse denken en, eerlijk gezegd, alle logica.

De campagnes Ik verwijs naar digitale media, Twitter in het bijzonder te gebruiken, als enige betrokkenheid platform voor communicatie campagnes, wedstrijden of product duwt.

De bedrijven zijn op zoek te gaan met hun publiek op Twitter, waar het 140 karakter limiet ernstig belemmert de dialoog, en de beperkte functionaliteit beperkt de “waarde” van een bedrijf kan profiteren van de klant – dat wil zeggen. er is niets te kopen of te interageren met.

Dan zijn er die het aanvragen van belanghebbenden hen een rechtstreeks bericht (DM) te sturen.

De goedkeuring van Twitter, of wat dat betreft, Facebook als platform voor uw campagne massaal van invloed op de helderheid (en dus boodschap) van de communicatie, maar ook de ROI (rendement op investering) en conversieratio’s gegenereerd op basis van geïnteresseerde bezoekers.

Facebook’s commerce functies betekenen sommige bedrijven genieten van interactieve elementen op het sociale netwerk, maar voor de meeste, blijft de beste oplossing voor het omzetten van belang binnen de sociale media fans om een ​​homepage met veel meer ruimte, veel meer informatie en meer aantrekkelijke mogelijkheden voor bezoekers om te communiceren met een merk .

Dell, en de veel geciteerde Twitter inkomsten making– die in 2009 –is bewijs bedroeg US $ 3.000.000, dat het bedrijf in staat was om de microblogging dienst gebruiken om traffic te genereren naar de online winkel door het plaatsen van dwingende berichten, in dit geval, speciale offertes van computers met inbegrip van links voor meer details.

Uw website zijn de beste plek om klanten te betrekken, met social media in opkomst als een nieuwe methode om grote aantallen aan te trekken wanneer het bericht, aanbod en de timing goed zijn.

Hoewel het is geweldig om te zien bedrijven omarmen sociale media, mensen op zoek naar deelnemers om hun inzendingen tweet in 140 tekens – de moeilijkheid van die demotiveert vele would-be-spelers – of contact met u opnemen via DM, dat vereist of iedereen die wil om contact met u op om eerst “volgen” u – het verwijderen van de virale element en het toevoegen van de complexiteit – of “Like” de muur of fotoalbum om een ​​prijstrekking – die weinig waarde heeft voor uw merk op de langere termijn –will willen overwegen het verplaatsen van de interactie punt van sociale netwerken om hun eigen website waar sprake is van een verhoogde kans op interactie (en customer conversie / ROI) en meer mogelijkheden om relaties op te bouwen.

Rant over!

Chorus kondigt gigabit-speed breedband in heel Nieuw-Zeeland

Telstra, Ericsson, Qualcomm bereiken 1Gbps aggregaat snelheden in levende 4G-netwerk-test

Samsung en T-Mobile samen te werken aan 5G trials

Michael Dell over de sluiting van EMC deal: ‘We kunnen denken in decennia’

Telco’s; Koor kondigt gigabit-speed breedband in heel Nieuw-Zeeland; telecombedrijven, Telstra, Ericsson, Qualcomm bereiken 1Gbps aggregaat snelheden in levende 4G-netwerk te testen, Telco’s, Samsung en T-Mobile samen te werken aan 5G proeven; Cloud, Michael Dell over de sluiting van EMC deal: ‘We kunnen denken in decennia