Windows 10 na een maand: Hits en mist

Microsoft bracht Windows 10 aan het grote publiek op 29 juli in een vervlogen tijdperk, zouden we nog steeds te wachten op nog een maand of twee voor dozen te verschijnen in het retailkanaal en voor pc’s in de winkelrekken verschijnen

tech pro onderzoek

Wanneer moet ik upgraden, Microsoft:? Meer dan 75 miljoen apparaten; FAQ: U hebben vragen, Ed Bott’s got antwoorden; Review: Goodbye, Windows 8, hello, Windows 10; Hoe wordt Windows 10 eigenlijk doet tot nu toe; laptops? tabletten upgrade gids; Duwen mijn MacBook en iPad opzij; Windows 95 start 20 jaar geleden

Dat soort van denken is zo 2009.

In de “Windows as a Service” tijdperk, het vrijgeven van software op het web is de nieuwe “algemene beschikbaarheid.

Dus wat is het verhaal, een maand na de grote lancering? Een verrassende hoeveelheid geluid en woede, vooral voor een midzomer release. In deze post, noem ik een aantal van de hits en mist, met het voorbehoud dat dit alles zal blijven zeer snel veranderen in de komende maanden.

Ed Bott deelt een aantal Windows 10 migratie advies.

A (relatief) probleemloos rollout

Te oordelen naar mijn inbox en mijn onwetenschappelijke enquête van de gebruiker forums, heeft de initiële uitrol van Windows 10 glad geweest. Opmerkelijk dus, gezien het feit dat de user base is bij 75 miljoen na minder dan een maand en blijft groeien. Ja, er zijn insecten, maar dat geldt voor elk punt-nul-release voor een nieuw besturingssysteem (vraag een Mac eigenaar over Yosemite in de eerste paar maanden). De Drempel 2 release, komt dit najaar en nu beschikbaar in de preview vorm voor de leden van de Insider-programma, moeten veel van die vroege bugs op te lossen, maar de nieuwe mogelijkheden die het toevoegt zal waarschijnlijk leiden tot een nieuwe oogst van nieuwe bugs.

Privacy paranoia

Ironisch, is een groot deel van de reden waarom de Windows uitrol nu toe zo glad telemetrie geweest. Of, zoals een vocaal koor van critici noemen, spionage. Het is letterlijk onmogelijk om te leveren “Windows as a Service ‘op een manier die niet veel informatie met zich meebrengt passeren tussen Windows 10 clients en servers van Microsoft. De woede ten opzichte van Windows 10 privacy is overdreven, maar Microsoft was platte voeten gevangen door de eerste golf van kritiek en nog steeds niet bedacht een geruststellende verklaring voor wat er is, in de kern, een volkomen redelijke design.

Misschien is het grootste probleem is dat de communicatie van deze belangrijke kwesties tot nu toe uitsluitend gedaan door middel van juridische documenten. Privacyverklaringen, service overeenkomsten en licentievoorwaarden worden bijna nooit geruststellend documenten – they’re geschreven door advocaten om het risico op juridische stappen te verminderen en zijn gevuld met enge taal. zakelijke klanten van Microsoft worden gebruikt om dat soort taal. Consumenten zijn niet.

-Apparaat op basis activering

Als ik een paar weken geleden verklaard, Microsoft dramatisch de regels van het product activering met Windows 10. De meeste mensen zullen niet langer te maken hebben met productcodes veranderd, de activatie status van een apparaat wordt opgeslagen in de cloud, waardoor de activering automatisch zelfs na een schone installatie. Op de lange termijn, dit gaat om een ​​enorm usability succes, hoewel het gaat om iemand die niet begrijpt dat Microsoft’s een jaar, gratis Windows upgrade-aanbieding geldt dat u eigenlijk, je weet wel, upgrade beschamen.

Ik hoorde van een lezer die deze week was geschokt om te leren dat zijn gebruikelijke routine – afvegen een tiental machines en het installeren van een schoon imago van de nieuwe Windows – zou niet werken. Hij heeft een hoop werk voor hem, het herstellen van de Windows 7-installaties, het activeren van hen, en dan een upgrade naar Windows 10.

verplichte updates

Windows 10, Microsoft’s Surface all-in-one PC zei aan de kop van oktober hardware te lanceren, Windows 10, Windows 10 tip: Maak een perfecte achtergrond voor uw desktop of lock screen, Cloud, Windows 10 Enterprise nu beschikbaar op abonnement van Microsoft’s cloud-partners; Enterprise Software, nieuwe business model van Microsoft voor Windows 10: betalen om te spelen

Als we terugkijken op de release van Windows 10 in een paar jaar, ik ben ervan overtuigd dat dit zal de ene functie die zal opvallen boven de rest. Het idee van krimp- software die niet snel automatisch evolueren en te actualiseren zal zo schilderachtig lijken fysieke toetsenborden op een smartphone vandaag de dag lijken. Maar gezien het feit dat ongeveer 90 procent van alle malware vandaag komt omdat het doelapparaat is ongepatchte, is het noodzakelijk. Natuurlijk, het maken van die automatische updates betrouwbaar te werken zal veel automatische feedback van de installed base vereisen.

Niet spionage. Feedback.

Serieus, dit is hoe gezond, modern systemen werken.

bandbreedte ellende

Gedurende de negen maanden durende preview-programma, elke nieuwe build van Windows betrokken levering van een gigantische Installer-pakket, meestal ergens tussen de 2,5 en 3,5 GB. Dat is wat de eerste golf van upgraders krijgen ook. Voor sommige Windows-gebruikers, dat is niet veel van een last. Maar trage internetverbindingen en data caps zijn nog steeds een ding voor een aanzienlijke minderheid van de Windows-gebruikers. Het vinden van een manier om upgrades te leveren in kleinere verpakkingen moet een prioriteit voor Microsoft in het volgende jaar of zo.

Microsoft Edge

Deze nieuwe browser maakt een zeer goede eerste indruk. Het is snel, het is schoon, en het behandelt moderne webpagina’s die stikken in Internet Explorer. Als een pagina zal werken in Google Chrome, zal het waarschijnlijk werken in Edge. Het is zo gespannen, in feite, dat je in staat zijn om de live stream van Apple’s 9 september productlancering op Rand te kijken, maar niet op Chrome.

Een aantal van unieke kenmerken Edge lijkt gimmicky. Lezen View is leuk, maar niet nieuw. En zijn mensen echt gaan annoteren en delen van webpagina’s de manier elke Edge demo impliceert we dan wel? Kleur me sceptisch.

De echte uitdaging voor Edge blijft evolueren baansnelheid. Er is een waslijst van kernfuncties vóór het einde van het jaar – met favorieten synchroniseren en ondersteuning voor extensies zit aan de top van de lijst. Als de Microsoft Edge we zien in zes maanden is niet dramatisch meer full-featured dan degene die we vandaag zien, iets dat werkt niet.

De Microsoft Onedrive reset

In een cloud-first, mobile-eerste wereld, heeft Microsoft’s gigantische struikelen met Microsoft Onedrive op Windows 10 gênant geweest, op zijn zachtst gezegd. Het volstaat te zeggen dat Microsoft in principe gegooid een jaar van ontwikkeling, misschien twee, toen het verlaten van de “placeholders” -functie dat het uitgerold met veel tamtam in Windows 8.1. De nieuwe Microsoft Onedrive sync client zal niet komen tot de val (hoewel Insiders een preview release binnenkort zou moeten zien), en niemand weet precies hoe het bedrijf van plan om de sync-engine te herschrijven, zodat het zijn belofte ter vervanging van de tijdelijke aanduidingen voorzien met iets kan houden die werkt op apparaten met zeer kleine opslagapparaten.

Windows 10 Mobile onzekerheid

Hoeveel reboots werkt Microsoft’s telefoon divisie te krijgen, toch? Windows Phone is altijd een upgrade weg van grootheid, maar het is niet in staat om een ​​deuk in de iPhone-Android duopolie te maken geweest. Windows 10 Mobile begint vorm te krijgen en recente bouwt zijn veelbelovend. Maar we zijn nog steeds te wachten op nieuwe vlaggenschip van hardware (coming soon!) En een stabiele daling release. Het platform kan waarschijnlijk overleven voor een paar jaar als een nicheproduct gevoed door de energie van enthousiastelingen en een aantal regionale markten. Maar het zal energie te nemen van ontwikkelaars om Universal apps te bouwen, en zo ver dat energie lijkt hard ontbreekt.

Microsoft’s Surface all-in-one PC zei aan de kop van oktober hardware te lanceren

Windows 10 tip: Maak een perfecte achtergrond voor uw bureaublad of lock-scherm

Windows 10 Enterprise nu beschikbaar op abonnement van Microsoft’s cloud-partners

nieuw business model van Microsoft voor Windows 10: betalen om te spelen

Meer Windows 10