? Facebook koekje geval: Waarom zelfs de ‘Like’ knop schendt ‘informed consent’ EU privacy wetgeving

Is Facebook het schenden van Europese privacywetgeving?

Het recht van de burgers op privacy te behouden, de EU vereist dat alle websites met een Europese user base om bezoekers te informeren over het gebruik van cookies. Het is een proces genaamd het verkrijgen van ‘informed consent’.

Maar de geïnformeerde toestemming-regel is wijd open voor interpretatie door de EU privacy toezichthouders, zoals de lopende zaak met betrekking tot Facebook’s gebruik van cookies in België aantoont.

In november, een Belgische rechtbank Facebook om te stoppen met het bijhouden van niet-Facebook webgebruikers via sociale plugins op websites van derden. Facebook is in staat geweest om de webactiviteiten van individuen die geen Facebook-accounts niet aanhouden via een speciale cookies volgen.

“Notice en toestemming zijn slechts een deel van de vergelijking,” Brendan Van Alsenoy, een juridisch onderzoeker aan de KU Leuven Centre for IP & IT Law, vertelde de website. Van Alsenoy trad op als onafhankelijk adviseur bij het onderzoek van de Belgische Privacy Commissie.

Een class action rechtszaak die door een Europese privacy groep vooruit dankzij de beslissing van vandaag door een Weense hof.

“EU wetten omtrent databescherming ook verwerking van persoonsgegevens die buitensporig is in verhouding tot het doel nagestreefd te verbieden,” zei hij.

Facebook verbergt een cookie genaamd ‘datr’ in de code van de sociale plugins en op Facebook.com. Het bedrijf stelt dat de datr-cookie is noodzakelijk om haar diensten te beveiligen tegen datalekken.

Het bevrijden van jezelf van Facebook’s nieuwe web trackers Facebook verschuldigde Belgische rechter deze week om privacy wrangles vestigen; “Facebook is het verzamelen van persoonlijke informatie zonder toestemming ‘, zegt de Belgische privacy waakhond

Maar de geïnformeerde toestemming-cookie-beleid niet ver genoeg gaan in de gebruikers te beschermen tegen wat de EU beschouwt “overdreven” persoonsgegevens tracking door cookies en andere methoden, aldus Van Alsenoy.

In het bijzonder, de EU is voorzichtig te beperken how-data tracking cookies worden gebruikt op de gezondheid en de websites van de overheid.

Van Alsenoy zei Facebook Like button is de meest alomtegenwoordige sociale plugin gebruikt door websites van derden. Het is aanwezig op meer dan 13 miljoen sites, die bijna alle website categorieën, waaronder gezondheidszorg en gouvernementele websites.

De meeste EU-landen zien de gezondheid en de websites van de overheid als essentieel burger diensten, waarbij de gebruiker heeft geen andere optie, maar om ze te gebruiken. Hun inhoud moet open staan ​​voor alle gebruikers, ongeacht hun privacy voorkeuren.

Veiligheid; Witte Huis benoemt eerste Federal Chief Information Security Officer, veiligheid, Pentagon bekritiseerd voor cyber-rampenbestrijding door de overheid waakhond, veiligheid, Chrome etikettering HTTP-verbindingen beginnen als niet-veilige, veiligheid, de Hyperledger Project groeit als gangbusters

Het accepteren van een cookie voor het bijhouden van gegevens door middel van de Like-knop op de gezondheid en de websites van de overheid wordt dan een voorwaarde voor het gebruik van deze essentiële diensten. Daarom zijn de meeste EU-landen geloven dat het onwettig is om dit type cookie te plaatsen op deze websites.

“De Belgische rechter geoordeeld dat Facebook’s volgen van niet-gebruikers, zelfs als het alleen werden uitgevoerd voor beveiligingsdoeleinden, was overdreven en geschonden hun redelijke verwachting van privacy”, aldus Van Alsenoy.

Elke keer dat een persoon bezoekt Facebook.com, hun browser downloads en updates van de datr-cookie, ongeacht of zij deel uitmaken van het sociale netwerk.

Door het blokkeren van niet-Facebook-gebruikers van Facebook.com, kan Facebook zorgen voor deze gebruikers te voorkomen dat het downloaden van de cookie in de eerste plaats.

Facebook schreef de Belgische autoriteiten in het begin van december, te zeggen dat het niet-Facebook-gebruikers zou blokkeren van de toegang tot content op Facebook, maar het is niet duidelijk wanneer en of het blok effect nog niet heeft genomen. De rechter oordeelde dat Facebook moet betalen € 250.000 voor iedere dag dat Facebook niet voldoet aan de bestelling.

Facebook blijft de datr-cookie buiten België te gebruiken en is momenteel beroep tegen de beslissing van de Belgische rechtbank.

Ondertussen kon politieke druk op Europees niveau de EU meer invloed tegen Facebook te geven. Een data-privacy-consortium, bestaande uit de Belgische, Nederlandse, Duitse, Franse en Spaanse privacy toezichthouders, verwacht nu Facebook om te voldoen aan de Belgische gerechtelijk bevel over de gehele EU.

Wetgeving die onlangs door de Europese Commissie goedgekeurde zal ook meer macht aan de nationale autoriteiten data-bescherming aan het privacybeleid van meer internetbedrijven politie geven.

Naar aanleiding van precedent van de Belgische Privacycommissie, kan de nationale privacy-toezichthouders in de EU wettelijk in staat te fine en bestel corrigerende maatregelen tegen elke website exploitant dat zij achten inbreuk maakt op de privacy regels van een land.

Witte Huis benoemt eerste Federal Chief Information Security Officer

Pentagon bekritiseerd voor cyber-rampenbestrijding door de overheid waakhond

Chrome etikettering HTTP-verbindingen als niet-beveiligde start

De Hyperledger Project groeit als gangbusters

Facebook privacy