TPG iiNet buy-out is niet schadelijk voor NBN: Turnbull

Australian Communications Minister Malcolm Turnbull heeft aangegeven dat hij is niet bezorgd over de impact die TPG voorgenomen overname van iiNet kan hebben op de toestand van de internet service provider (ISP) markt en de National Broadband Network (NBN).

TPG aangekondigd op vrijdag dat, onder voorbehoud van goedkeuring, zou het iiNet verwerven in een overeenkomst ter waarde AU $ 1,4 miljard.

Onder de deal, zou het merk iiNet’s gescheiden blijven, maar de gecombineerde entiteit zou meer dan 1,7 miljoen breedband klanten.

Dit zou de TPG-iiNet combinatie beschikken over een grotere breedband klantenbestand dan Optus, maar nog lang niet in de buurt van de 3 miljoen vaste-lijn gegevens van klanten Telstra heeft.

Turnbull zei vrijdag dat hij niet was bezorgd over de mogelijke overname, ondanks de vermindering van de mededinging dat de overname kan op de markt brengen.

“Nou, het is een vrije markt, de mensen hebben het recht om te kopen en verkopen van bedrijven. Zij zal uiteraard te maken met de ACCC [Australian Competition en consumentenbescherming van de Commissie] op geven. Ik zie de ACCC heeft gezegd dat ze overweegt het, TPG heeft gezegd ze hebben al een bevestiging dat er geen concurrentie kwesties, maar dat is wat er gebeurt in een vrije markt, “zei hij.

Hij zei dat de deal niet zou invloed hebben op de NBN, of de inkomsten die NBN Co moet het netwerk van de bouw af te betalen.

“Ik denk dat TPG en iiNet, als ze dat doen consumeren hun fusie, die net een grotere speler in de markt zal zijn. Dus je dan moet in de vaste-lijn gebied, zul je Telstra hebben als een grote speler, Optus en iiNet -TPG of TPG-iiNet, “zei hij.

De winstgevendheid van de NBN Co, hangt af van twee dingen: One, het krijgen van het gebouwd in de meest kosteneffectieve manier, en ten tweede, het hangt af van mensen die het gebruiken. Dus hoe meer klanten die we hebben op het NBN, hoe meer mensen die het kopen van breedband pakketten, zal betekenen dat we meer wholesale-klanten zal hebben als TPG, iiNet, Telstra, Optus, en natuurlijk vele anderen.

De ACCC zal een openbare raadpleging over de voorgenomen overname te beginnen, en de Groenen communicatie woordvoerder Scott Ludlam riep de concurrentie watchdog de overname af te wijzen.

“Ik zal herinneren de ACCC van haar verplichting om direct acquisities die waarschijnlijk het effect van ‘substantieel verminderen van de concurrentie op een markt’ zou kunnen hebben te verbieden,” Ludlam zei op vrijdag.

“De concurrentie in Australië breedband sector is zorgvuldig opgebouwd over een periode van meer dan twee decennia. De ACCC mag niet op zitten en laat de sector in een Feeding Frenzy dat consumenten laat met geen echte keuze tussen de diensten dalen.”

NBN om kosten tot $ 56 miljard AU in de piek financiering; NBN oktober kaartupdate uit te breiden tot drie jaar vooruitzichten; ACCC keurt Optus NBN deal; NBN verdubbelt omzet en gebruikers in AU $ 1,5 miljard verlies

Innovatie;? M2M-markt stuitert terug in Brazilië, Telco’s, Koor kondigt gigabit-speed breedband in heel Nieuw-Zeeland; telecombedrijven, Telstra, Ericsson, Qualcomm bereiken 1Gbps aggregaat snelheden in levende 4G-netwerk te testen, Telco’s;? Reliance Jio rotsen Indiase telecom met goedkope data en gratis voice

Shadow Communications minister Jason Clare is benaderd voor commentaar.

De deal werd verwelkomd door de mobiele netwerkoperator Vodafone Australië, die niet beschikken over een vaste lijn breedband service.

“Australiërs betalen enkele van de hoogste vaste prijzen in de wereld, en er is vrijwel geen vaste lijn concurrentie in de regionale Australië. Dit is een belangrijke rem op de economie”, general manager van de industrie strategie en de openbare orde Matthew Lobb Vodafone zei .

In een vaste markt die gedomineerd wordt door één speler en structurele barrières die het te beschermen tegen concurrentie, zou een gecombineerde TPG en iiNet leveren nationale schaal, het creëren van nieuwe competitieve dynamiek voor meer innovatie, betere service en betere resultaten van de consument.

? M2M markt stuitert terug in Brazilië

Chorus kondigt gigabit-speed breedband in heel Nieuw-Zeeland

Telstra, Ericsson, Qualcomm bereiken 1Gbps aggregaat snelheden in levende 4G-netwerk-test

? Reliance Jio rotsen Indiase telecom met goedkope data en gratis voice