Ubuntu 15.10: Een wandeling door het Ubiquity installer

De nieuwste versie van Ubuntu Linux is net naar buiten komen, dus het is tijd om mijn scherm geschoten wandeling door Linux installateurs voort te zetten. De Ubuntu-installer heet Ubiquity, en voor zover ik weet dat het niet is ingrijpend veranderd in een behoorlijk lange tijd, ten minste op het niveau van de gebruikersinterface. Dus ik verwacht niet dat geen verrassingen hier.

Wanneer u de Ubuntu Live-media (USB of DVD) op te starten, wordt u aangeboden met de keuze van een van beide “Probeer Ubuntu zonder te installeren” of “Installeer Ubuntu”. Als u kiest proberen zonder het te installeren, zal het starten om een ​​volledig functionele Live-systeem, en er is een “Installeer Ubuntu” icoon op het bureaublad, zodat na het rondneuzen, controleren dat al uw hardware werkt en dat u tevreden bent met de nieuwe loslaat, kunt u nog steeds installeren op uw harde schijf zonder te hoeven herstarten.

Wanneer u het installatieproces te starten, het eerste scherm is een ‘Welcome’ en taalkeuze. Een beetje grafische decoratie zou gaan een lange weg hier, lijkt me. Welke taal u selecteert, wordt gebruikt voor het dialoogvenster installatie en als de standaardtaal op het geïnstalleerde systeem.

De volgende activiteit is de status van het systeem te controleren. Alle drie van deze controles lijkt twijfelachtig voor mij, maar ik denk dat ik zien waarom ze willen doen.

Is er voldoende vrije schijfruimte? Nou, ten eerste, met een aantal van de zeer verdeeld schijven die ik heb, ik weet niet hoe Ubiquity zou weten of er genoeg of niet. Aan de andere kant, voor beginnende Linux-gebruikers, zelfs als er niet genoeg ruimte is wat zouden ze verwacht worden te doen? Waarom niet gewoon gaan en gaan met deze later, indien nodig?

Is de macht aangesloten? Nou, ik denk dat het goed is als een herinnering, maar als ik ervoor kies om de installatie te doen zonder externe voeding, of ik geen externe voeding hebben, dan is het mijn keuze: en in feite het installatieprogramma niet echt proberen om iets aan te doen het, als je geen macht en nog steeds klik op ‘Continue’it zal niet weigeren, het zal gewoon doorgaan.

Tot slot is er een internetverbinding. Wie kan het schelen? De installatie zal normaal te voltooien zonder het, dus waarom vraag? Nou, ik denk dat er een lichte rechtvaardiging voor deze, want als er een internet verbinding dan heb je de mogelijkheid om de doos te controleren om de nieuwste updates tijdens de installatie te krijgen. Dun ijs, als je het mij vraagt ​​…

De andere zaak op dit scherm is een check-box aan Ubiquity vertellen om bepaalde niet-vrije pakketten van derden te installeren. Zucht. Beginnende gebruikers zullen waarschijnlijk niet begrijpen. Ervaren gebruikers zullen ontdekken dat zelfs het selecteren van deze optie kunt niet alles wat in de “ubuntu-beperkte-extras” -pakket krijgt. Dus waarom nu vragen dit? Nogmaals, dit zijn vragen die in Ubiquity zijn geweest voor een zeer, zeer lange tijd, en ik denk dat het tijd is dat hun aanwezigheid te heroverwegen.

In het volgende scherm kan geruime tijd in beslag nemen om te komen, vooral als je een hoge mate verdeeld schijf, zoals ik heb. Ubiquity onderzoekt de schijf lay-out, en als hij andere operating systemen hebt geïnstalleerd (Windows of andere Linux-distributies, meestal) biedt naast hen te installeren, of het afvegen van de schijf en alleen het installeren van Ubuntu, of laat u handmatig partitioneren en geef de installatie doelen .

Ik kies altijd “iets anders”, maar voor de meerderheid van de installaties, ofwel laten uitzoeken voor zichzelf hoe je naast installeren, of gewoon afvegen van de schijf en het installeren van alleen Ubuntu gaan naar de beste / meest voorkomende selectie zijn.

Als ik kies “Iets anders”, het volgende scherm toont me de schijf partitie lay-out, en stelt me ​​in staat om aan te geven wat / waar te installeren – tot op zekere hoogte.

In de absolute eenvoudigste geval, alles wat ik moet doen is geeft u een root (/) partitie. Dat is wat ik hier zal doen, vertellen Ubiquity te installeren op de bestaande Ubuntu 15.04 partitie, en naar die partitie te formatteren voor de installatie. Als ik wilde, kon ik andere partitie opgeven, zoals / home, / boot of anderen ook. Maar buiten dat, de dingen een beetje rommelig …

Hands-On met openSuSE Leap RC1: Een wandeling door van de installateur; Hands-On: Kaos Linux 2015,10; Zo versus Calamares: Vergelijking Manjaro 15.09 installateurs; upgraden van mijn Linux-Windows multi-boot systeem om Windows 10; Hands-On: Linux UEFI multi-boot, op mijn manier, Hands-On: Linux UEFI multi-boot, deel twee; Het bouwen van een pre-release Linux testbed openSUSE, Fedora, Ubuntu, en nog veel meer

Enterprise Software; Sweet SUSE! ? HPE haken en ogen zelf een Linux-distro, Cloud, Red Hat is van plan nog steeds op dat de OpenStack vennootschap; Enterprise Software, te beginnen met Linux in de vroege dagen, Linux, Linux survival guide:? Deze 21-toepassingen kunt u gemakkelijk tussen Linux en Windows bewegen

Ten eerste, als u de installatie op een MBR ‘traditionele boot’ systeem, kunt u aangeven of u wilt dat de bootloader geïnstalleerd om de MBR, of ingebed in het begin van het root bestandssysteem. Maar als je installeert op een UEFI boot systeem, kunt u de bootloader locatie op te geven, en dat is echt een schande. Het zou een kleine verandering te maken, en kan het leven veel gemakkelijker in sommige gevallen. Ik heb vele malen hebben de naam conflict tussen Ubuntu en Linux Mint UEFI-installaties, en dat is een dergelijk geval.

Je hoeft ook niet om de swap ruimte locatie op te geven, zal Ubiquity nemen gewoon de eerste partitie met type “linuxswap” voor. Minder problematisch dan UEFI kwestie, maar het kan nog steeds lastig. Keuze en flexibiliteit zijn altijd een goede zaak.

Hoe dan ook, als je de schijf partitioneren van de manier waarop u het wilt, klikt u op ‘InstallNow’ het installatieproces af te schoppen op de achtergrond. Ondertussen zal je door de laatste paar installatie / configuratie schermen te lopen. Als je heel langzaam, of neem een ​​koffie / lunch / whatever breken, zou de installatie te voltooien voordat u de input-schermen hebben afgerond. Geen zorgen te maken, Ubiquity zal dan wachten tot je in te halen voordat de installatie is voltooid.

Whoops, krijg ik een waarschuwing over de partities die zullen worden overschreven door deze installatie. Ik moet dit erkennen voordat de installatie daadwerkelijk begint.

Zelfs deze waarschuwing is niet helemaal juist, echter. Hoewel het zegt dat het gaat om de swap ruimte te formatteren, is het dat niet. Dit is alleen van belang als u andere Linux distributies al is geïnstalleerd, omdat ze waarschijnlijk monteer de swap partitie door UUID, en als het wordt geformatteerd de UUID zal veranderen, en die andere uitkeringen zal bijhouden van verliezen – en in het geval van PCLinuxOS en een paar anderen, dan zal het een minuut of meer langer om op te starten, terwijl ze wachten op de swap te mislukken te monteren. Dit is een probleem met Debian, die echt wel formatteren van de swap gebied, dus ik ben blij dat Ubuntu niet … hoewel ik wou dat het zou niet zeggen dat het gaat.

In het volgende scherm vraagt ​​uw Time Zone

Dit is ongeveer net zo eenvoudig als het wordt. Geen vragen over GMT / Plaatselijke tijd voor de hardware klok, of ongeveer NTP (netwerk tijd) synchronisatie. Helaas is de tekst bar is niet een drop-down lijst van mogelijke waarden, en de arme kleine Zwitserland is bijzonder moeilijk om te klikken op in het midden van die kaart. Maar uiteindelijk vond ik dat als ik begonnen met het typen van de naam van de tijdzone, zou een passende lijst worden aangetoond dat ik kon kiezen. De enige truc wordt onthouden als bekend als “Zwitserland Time” of “Zürich” (met of zonder accent) of zoiets.

Het volgende scherm is om de kaart toetsenbord te selecteren

Ubiquity zal een educated guess maken op de kaart toetsenbord op basis van uw Time Zone input, en het zal al hebt ingesteld dat toetsenbordindeling op het moment dat dit scherm komt. Er is een ruimte waar u kunt typen karakters om te zien of de kaart juist is. Voor sommige goedkope plezier, probeer dan de functie ‘Detect Keyboard Lay-out’.

De laatste invoerscherm is om de User Account en de naam van de computer op te geven.

Ubiquity dwingt enkele eenvoudige regels over de login-naam en de computer naam, zodat je niet iets dat onmogelijk te gebruiken is het creëren. Merk op dat er niets over een root-account of root-wachtwoord hier, als gevolg van Ubuntu’s voorkeur voor sudo in plaats van root login.

Nadat u het account scherm af te maken, zal je bij de installatie in volle gang.

Hier vind je de gebruikelijke propaganda diavoorstelling te krijgen, met de installatie voortgangsbalk die dwars over de onderkant van het scherm.

Wanneer de installatie is voltooid, krijg je een venster “Reboot nu of later”. Net als bij het welkomstscherm bovenstaande zou een beetje grafische decoratie een lange weg hier gaan …

Ok, een paar algemene woorden over de release. Ik heb het tot nu toe op twee systemen, een MBR boot (Lenovo T400) en een UEFI (Aspire E11) is geïnstalleerd. Zowel geïnstalleerd en werkte zonder incident. De Aspire is degene met de chagrijnig Broadcom wi-fi adapter. Ik ging door de functie van de Ubuntu ‘Extra stuurprogramma’s’, en installeerde de proprietary Broadcom driver.

Dat is een stuk makkelijker dan sommige van de andere uitkeringen die ik heb op de laptop. Anders dan dat, heb ik nog niet veel zorg voor Ubuntu, of specifiek voor de Eenheid desktop, dus ik heb niets anders te zeggen.

Meer informatie over Linux en open source

Sweet SUSE! HPE haken en ogen zelf een Linux distro

? Red Hat is van plan nog steeds op dat de OpenStack bedrijf

? Beginnen met Linux in de vroege dagen

Linux survival guide: Deze 21-toepassingen kunt u gemakkelijk tussen Linux en Windows bewegen