Roundup: high-speed 802.11ac WiFi-routers

De eerste 802.11ac router, gebaseerd op de Draft 2.0 silicium uit Broadcom, verscheen in het eerste kwartaal van 2012, en het heeft even geduurd voor andere leveranciers om hun eerste producten vrij. Het ratificatieproces is nu aan het ontwerp van 4.0, maar de definitieve goedkeuring is nog een lange weg af. Echter, verkopers lijken ervan overtuigd dat er geen grote bommen zullen worden geschrapt en dat eventuele kleine aanpassingen in de uiteindelijke standaard adresseerbare door firmware upgrades zullen zijn. Hier volgt een kort overzicht van drie recente lanceringen, allemaal ontworpen voor kabel / BT Infinity breedbanddiensten en gebaseerd op dezelfde Broadcom BCM4360 chip.

Cisco Linksys EA6500

Met behulp van soortgelijke designelementen aan de 802.11n, EA4500, model, gebruikt de EA6500 ook de controversiële nieuwe Cisco Connect Cloud-platform, een web-based interface die geeft ontwikkelaars toegang tot vele functies en instellingen van de router. Er lijkt echter weinig take-up van deze technologie te zijn geweest, met slechts een handvol van gratis of betaalde apps van derden beschikbaar.

Cisco biedt een bijpassende 4-poorts Gigabit Ethernet-brug, de WUMC710, in plaats van een USB-adapter. Dit kost US $ 149,99, of ongeveer £ 90 (incl. BTW) en is veel compacter (en goedkoper) dan de Buffalo brug die we bekeken.

De EA6500 is een 3-stream-apparaat, waardoor de theoretische verbindingssnelheden tot 1,300Mbps in 5GHz 802.11ac-modus. Het heeft ook een 450 Mbps 11n 2.4GHz radio. Prestaties van dichtbij in de 802.11ac-modus (met behulp van de WUMC710) was zeer indrukwekkend op 180Mbps – veel beter dan we zagen van de Buffalo Airstation 1750. Op 25m bereik, doorvoer gedaald tot ongeveer 45Mbps. De prestaties waren duidelijk middelmatig in de 802.11n-modus in een lawaaiige woonomgeving: 35 Mbps van dichtbij op de 2,4 GHz-kanaal en 47Mbps op 5GHz.

Andere kenmerken van de EA6500 onder meer een simpele tik NFC-kaart die kan worden gebruikt om NFC-compatibele apparaten te configureren, en twee USB 2.0-poorten voor het delen van printers en opslag. Geen ADSL-versie is beschikbaar op dit moment. De EA650 kost US $ 199,99, of £ 155 (incl. BTW). Een enkele gast-netwerk wordt ondersteund op de 2,4 GHz-kanaal.

D-Link DIR-865L

D-Link DIR-865L is een nogal lomp apparaat, maar met straatkinderen prijzen van ongeveer US $ 169 of £ 125 (incl. BTW), het is ook een van de goedkoopste 802.11ac routers.

De DIR-865L maakt gebruik van D-Link’s standaard op tekst gebaseerde web-interface, met tal van geavanceerde opties beschikbaar, waaronder configureerbare QoS-instellingen. Net als de andere routers hier behandeld, maar heeft ook een configureerbare omgeving voor 20 / 40MHz kanaal coëxistentie. Dit kan worden gebruikt om de router te dwingen 40MHz kanalen in 802.11n-modus, zelfs als andere 11n-netwerken worden gedetecteerd gebruiken – standaard Wi-Fi certificering vereist Terugvallen op 20MHz in deze omstandigheden, als onderdeel van de ‘goede buur’ beleid. De router ondersteunt ook dual gast netwerken.

Voor client-connectiviteit, D-Link beschikt over een USB-adapter, de DWA-182 (van US $ 65, of £ 50 incl. BTW), dat is een 2-stream (867Mbps) apparaat. De DIR-865L is een 3-stream (1,300Mbps) model. We liepen een aantal prestatietests met behulp van zowel dit en de Cisco Linksys WUMC710 brug, en de resultaten waren slecht in beide gevallen. In 802.11ac modus moeite om 60Mbps op korte afstand te bereiken, hoewel op 25m zij slaagde erin om in stand te houden rond 38Mbps.

Netgear R6300

Netgear R6300 is een enorm plak-vormige 3-stream router die de nieuwste versie van de Genie grafische web-interface maakt gebruik van, samen met een ongewone en zeer nuttig desktop hulpprogramma dat snel toegang tot de belangrijkste instellingen geeft. Printers en opslag worden gedeeld via de twee USB 2.0-poorten, en ongewoon het ondersteunt ook Apple’s AirPrint-functie voor printen vanaf iOS-apparaten.

Telco’s; Koor kondigt gigabit-speed breedband in heel Nieuw-Zeeland; telecombedrijven, Telstra, Ericsson, Qualcomm bereiken 1Gbps aggregaat snelheden in levende 4G-netwerk te testen, Telco’s, Samsung en T-Mobile samen te werken aan 5G proeven; Cloud, Michael Dell over de sluiting van EMC deal: ‘We kunnen denken in decennia

De router heeft een speciale brug instelling dat het verandert in een krachtige, zij duur, client-adapter. Netgear geleverd ons met twee routers, waarvan we in deze modus gebruikt voor onze tests. We hebben ook geprobeerd de nieuwe A6200 2-stream USB-adapter (van ongeveer US $ 65, of £ 49 incl. BTW), dat is een zeer vreemd uitziende apparaat met een draaibare antenne sectie.

Met behulp van de brug, 802.11ac prestatie was uitstekend. Op 1m is gelijk aan het 180Mbps van de Linksys EA6500, maar op 25m het was veel sneller bij 100Mbps – het beste resultaat dat we ooit op deze afstand hebt gezien. Met de AC6200 adapter, prestatie was nergens dichtbij zo goed, het beheren van 63Mbps van dichtbij en 43Mbps op 25m.

De R6300, welke kosten van US $ 187 of £ 151 (incl. BTW), is zeer configureerbaar en waarschijnlijk het meest vatbaar zijn voor zakelijk gebruik van de drie producten hier. Net als de D-Link DIR-865L, ondersteunt op elk radiokanaal gelijktijdig gast netwerken.

Chorus kondigt gigabit-speed breedband in heel Nieuw-Zeeland

Telstra, Ericsson, Qualcomm bereiken 1Gbps aggregaat snelheden in levende 4G-netwerk-test

Samsung en T-Mobile samen te werken aan 5G trials

Michael Dell over de sluiting van EMC deal: ‘We kunnen denken in decennia’