Waarom zijn er zo weinig vrouwen in het Frans tech? De oorzaken en behandelingen

Google France senior openbare orde manager Elisabeth Barges: “Het is een culturele en gender beperking dat onze ouders en de maatschappij onbewust te communiceren.”

vrouwen in IT

Waarom het gebrek aan vrouwen in de IT is slecht voor technologie, slecht voor de economie; Girls vs jongens in IT geletterdheid:? In eerste Amerikaanse testen, die kwam op de top; Vrouwelijke CIO’s winnende groter budget stijgt dan mannelijke IT-leiders

In de 2015 Global Startup Ecosystem Ranking, Parijs rangen voorsprong van Tel Aviv als zesde stad ter wereld met de meest vrouwelijke ondernemers.

Maar een nadere blik op de Franse cijfers blijkt dat slechts 21 procent van de ondernemers zijn vrouwen. Zelfs Chicago, de stad gerangschikt top voor vrouwen in startups, kan een bedrag van slechts 30 procent opbrengen.

Het is een wereldwijd probleem. De zakelijke en economische argumenten voor genderdiversiteit is bewezen in studies zoals McKinsey’s Women Matter, waaruit blijkt dat, “12000000000000 $ aan het mondiale BBP in 2025 zou kunnen worden toegevoegd door het bevorderen van de gelijkheid van vrouwen”.

Tijdens een gesprek bij SAP Sapphire, Arnold opengesteld over vrouwen in de board room en hoe ze zetten eigen software van SAP om te werken binnen het bedrijf.

Een studie over vrouwen in de Europese IT- en comms sectoren gevonden kan er een tekort van 900.000 geschoolde arbeiders in 2020, en meer vrouwen betreden het veld in deze sectoren alleen al zou een jaarlijks € 9 miljard ($ 10.2bn) BBP boost te creëren.

In Frankrijk, een recente analyse van 375 startups in Parijs door vooraanstaande Franse accelerator NUMA en Roland Berger toont aan dat 81 procent van de respondenten is man, meestal jong en elite-scholen opgeleid – en 19 procent is vrouw.

In termen van technologie, een recent rapport van L’Observatoire Paritair de l’Informatique, de l’Ingénierie, des Etudes et du Conseil stelt dat terwijl 33 procent van de banen zijn in handen van vrouwen in Frankrijk, enorme onevenwichtigheden bestaan ​​binnen de sector.

Vrouwen scoren hoge percentages in secretariële en administratieve functies, maar slechts 16 procent van de banen computer technicus en 20 procent van de IT-projectmanager rollen worden bezet door vrouwen.

Dus wat zijn enkele van de grootste obstakels voor het bereiken van gendergelijkheid in het tech in Frankrijk? “Barrières komen uit de overtuigingen van de ouders en waarschijnlijk van onderwijs als scholen, uiteraard, hebben een belangrijke rol te spelen”, zegt Elisabeth aken, senior overheidsbeleid manager bij Google France, terwijl de toelating ze opgroeide ervan overtuigd dat de wiskunde is moeilijker te begrijpen voor meisjes.

Het is waarschijnlijk diep ingeprent in een groot aantal vrouwen en hoofden van jonge meisjes die wetenschappen en computerwetenschappen zijn niet bedoeld voor een meisje. Dit is een culturele en gender beperking dat onze ouders en de maatschappij onbewust communiceren.

Roxanne Varza, mede-oprichter van Girls in Tech Parijs en directeur van Halle Freyssinet, ‘s werelds grootste startup incubator lancering in Parijs in 2017, is ook van mening dat de kwestie heeft veel te maken met het huidige onderwijssysteem en culturele stereotypen.

Eerder Microsoft Frankrijk startup initiatieven, ze geschokt om te ontdekken dat bij een DigiGirlz evenement, waar honderden 12- tot 13-jarige meisjes in werden gebracht om te leren over tech was, wilde niet een meisje aan het werk in de IT-industrie.

Ze voelden dat het zijn in tech betekende niet interactie met mensen en vast te zitten in de voorkant van een scherm de hele dag “, zegt Varza.” Ik realiseerde me de tech ze leren op school is ze niet opgewonden krijgen of ze te laten zien hoe creatief een industrie is is.

Start-Ups, Deakin Uni, Ytek kick off machine learning algoritme onderzoek voor de simulatie opleiding; E-commerce; Flipkart en Paytm worden direct rivalen, het instellen van het podium voor de e-commerce strijd; Start-Ups,? Waarom de Chinese India’s Hike bode in een getransformeerd ? eenhoorn en wat WhatsApp kunnen leren, e-commerce; Uber lijdt $ 1.2b halfjaar verlies: Aangeven

Zij is van mening dat het helpen van jongere generaties ontdekken tech op een meer creatieve manier zal leiden tot meer belangstelling en een positieve verandering in sekse-pariteit cijfers.

Blootstellen van vrouwen om positieve vrouwelijke rolmodellen is een effectieve manier om vrouwen te inspireren naar gebieden stereotypically gezien als mannelijk te gaan.

Voor Marie Vorgan Le Barzic, CEO van NUMA, de grootste versneller in Parijs, het gebrek aan rolmodellen is deel van het probleem, en waarom de Europese platforms zoals Inspiring Vijftig, die de top 50 vrouwen in tech leidinggevende functies vitrines, zijn waardevol.

Een schema om vrouwen uit de hele Midden-Oosten en Afrika te brengen om te werken met tech ondernemingen in de VS opent zijn deuren voor een nieuwe ronde van de deelnemers.

“Een groot deel van het verzet komt voort uit vrouwen zelf, omdat ze niet voor ogen doet tech banen,” zegt ze.

Dit probleem is ook te wijten aan een tekort aan rolmodellen in de industrie, met name omdat de meeste van deze posities zijn in handen van mannen, die vaak heel terughoudend om de opkomst van vrouwelijk talent te promoten.

Op dit punt, Google’s Barges wijst op het belang van projecten zoals Jamais sans elles, een “gentleman’s club ‘, dat 50 mannelijke en vrouwelijke figuren uit de tech industrie omvat en bevordert de vertegenwoordiging van vrouwen bij evenementen en rondetafelgesprekken.

Bij Google zelf, zegt ze in tech 18 procent zijn vrouwen, hoewel dit stijgt tot 30 procent in alle sectoren. Het bedrijf heeft diverse groepen om tech carrières van vrouwen te ondersteunen, van Women @ Google, die netwerken, mentoring, en professionele ontwikkeling biedt, naar Vrouwen Tech Makers, die is gericht op het wereldwijd aansluiten en empowerment van vrouwen in tech.

Ondanks de cijfers van de industrie, aken, zegt ze vandaag de dag ziet veel meer vrouwelijke ondernemers dan twee jaar geleden, terwijl NUMA CEO Le Barzic zegt dat in het jaar waarin Isabelle Kocher werd de eerste Franse CEO van Parijs CAC 40 onderneming Engie, nieuwe vrouwelijke ondernemers cijfers zijn regelmatig opkomst.

De digitale wereld wordt steeds open voor vrouwen “, zegt ze. ‘Maar wat is belangrijk om te onthouden is dat vrouwen, zelfs vandaag de dag, zijn nog steeds de underdog als het gaat om de concurrentie met de mensen op de werkvloer.

Deakin Uni, Ytek kick off machine learning algoritme onderzoek voor de simulatie training

Flipkart en Paytm worden direct rivalen, het instellen van het podium voor de e-commerce battle

Waarom de Chinese India’s Hike boodschapper hebben omgevormd tot een eenhoorn en wat WhatsApp kunnen leren

? Uber lijdt $ 1.2b halfjaar verlies: Aangeven