Wat technologische innovatie gedood in virtualisatie?

Ik hoorde Paula Cole’s, Waar alle cowboys zijn gegaan? op de radio en begon ik diezelfde vraag op het gebied van technologische innovatie te overwegen. Sommige mensen noemen ze non conformisten, sommigen noemen ze cowboys en sommigen noemen ze buitenbeentjes. Ik weet niet de juiste term voor degenen die weten, en ik heb echt een hekel aan deze uitdrukking, “denken buiten de box”, maar ik ben op zoek naar hen. Ik wil de vernieuwers en de mensen die dingen gebeuren in deze industrie – in het bijzonder, in virtualisatie. Ik heb geen nieuwe innovatie op het gebied van virtualisatie gezien in de afgelopen twee jaar of meer en ik wil gewoon weten waar, inderdaad, alle cowboys zijn gegaan.

De braindrain

Virtualisatie, VMware vSphere versterkt, actualiseert Horizon, Workspace ONE producten, Cloud, volgende spel VMware’s: alle wolken Managing for ondernemingen; datacenters; Nutanix koopt PernixData, Calm.io in een verhuizing naar de cloud ambities te ondersteunen, Data Centers, Nvidia lanceert virtuele GPU monitoring, analytics

“De paradox van vernieuwing is dat wordt erkend als een innovatie wanneer imitatie geworden.” – Piero Scaruffi

Zonder vermelding van elk bedrijf namen, ik ga om te analyseren wat ik denk er gebeurt met innovatie in een paar belangrijke bedrijven in deze industrie. Ik laat het aan u in de lege plekken waar de bedrijfsnamen zou moeten zijn in te vullen.

“Houd in gedachten dat de verbeelding is in het hart van alle innovatie. Crush of beperken het en het plezier zal verdwijnen.” – Albert-Laszlo Barabasi

Ik denk dat er een algemene uittocht van de beste en slimste talent van grote bedrijven. Dit is altijd een probleem geweest, maar het lijkt erop dat het nu vaker voor dan ooit. De ware “rocksterren” verlaten en ze nemen bandleden met hen op de weg naar buiten. Ze starten van nieuwe bedrijven, het ontwikkelen van nieuwe producten en het krijgen opgekocht door de grotere bedrijven die niet innoveren. Het is een vicieuze cirkel.

“Waar al gelijk denken is er weinig kans op innovatie.” – Edward Abbey

Sommige kaderleden van het bedrijf zou kunnen denken dat innovatie is te duur om te doen in-house, dus ze zullen gewoon kopen hun innovatie. Het werkte voor andere bedrijven. Oracle, bijvoorbeeld, heeft verbruikt tientallen bedrijven, waaronder MySQL, Zon, Stellent en PeopleSoft. Er is geen reden om jaren aan R & D, door te brengen wanneer u uw innovaties kunt kopen verse. Er is niets noodzakelijk verkeerd met het kopen van innovatie en innovatieve producten, zolang je het talent te verwerven, ook. Vaak, maar het talent neemt het geld, de verplichte een jaar van “gevangenis” tijd en dan borgtocht om een ​​nieuw bedrijf gebogen over innovatie helemaal opnieuw te maken. Het is ook een vicieuze cirkel.

“Onze ellendige soort is zo gemaakt dat degenen die lopen op de platgetreden pad altijd gooien stenen naar hen die het tonen van een nieuwe weg.” – Voltaire

Veel grote bedrijven gewoon niet innovatie te waarderen. En dat is echt jammer. Er zijn mensen die nieuwe producten zouden ontwikkelen en ideeën uit te wisselen als er een beloning voor. Natuurlijk, de officiële woord is dat ze waarde-innovatie en willen innovatie, maar de trieste realiteit is dat innovatie niet wordt gevoed, het is onderdrukt. Ik heb vrienden in bedrijven van alle maten, van de Fortune 50 helemaal naar moeder en pop bedrijven. De kleinere waarde-innovatie, maar zien het vaak als “deel van je werk” als je komt met iets spectaculairs. Om deze reden, veel zoeken naar mogelijkheden buiten de bedrijfsmuren en in hun eigen bedrijf.

Het maakt me afvragen of deze afvallige vernieuwers waarde-innovatie of zijn ze in principe ‘eendagsvliegen “. Bijvoorbeeld, een bende van genieën vertrekken een groot bedrijf, vormen hun eigen bedrijf om een ​​aantal technologie dienst of product, maken en succesvol te worden. Heeft dat bedrijf waarde-innovatie? De kans is groot dat dit niet het geval. Het heeft zijn product of dienst en het wil niet afwijken van dat ene doel. Dat soort mentaliteit leidt tot meer versplintering, nieuwe ondernemingen, nieuwe innovaties, en nog veel meer voer voor opname door grote, niet-innoverende entiteiten. Yep, je correct geraden, als u zei: “vicieuze cirkel”.

“Bureaucratie vernietigt initiatief. Er is weinig dat bureaucraten haat meer dan innovatie, met name innovatie die betere resultaten dan de oude routines produceert. Verbeteringen altijd mensen aan de top van de berg kijken onhandig. Wie heeft die te zien zijn onbekwaam? ‘ – Frank Herbert

Een andere reden waarom ik zie voor het gebrek aan innovatie is dat bedrijf execs bij hun succes lui zijn gegroeid. Ze hebben het gevoel dat het vrijgeven van een nieuwe versie om de paar jaar wordt innoveren. FYI, is het niet. Noch is het vrijgeven van een nieuw management tool. Dat is echt niet innovatie. Upgrades zijn een natuurlijke progressie van een product. Battle testen en feedback help drive die progressie. De upgrade release-> upgrade-> release-> cyclus is niet wreed en het is niet vernieuwend.

“Innovatie is de specifiek instrument van het ondernemerschap … de wet dat de middelen schenkt met een nieuwe capaciteit om welvaart te creëren.” – Peter F Drucker

Mijn grootvader placht te zeggen dat “De concurrentie maakt goede zaken”. Hij was in het bedrijfsleven voor zichzelf voor meer dan 40 jaar. Hij wist waar hij het over had. Maar hij kwam ook uit een tijd dat de klant was altijd gelijk ook. Die dagen zijn voorbij zijn ze niet? Ze mag niet worden. Innovatie drijft concurrentie. Helaas hebben veel bedrijven uit het oog dat uitgangspunt verloren. Deze dagen de prijs lijkt de enige onderhandelingstafel punt dat iemand om mee te werken.

Concurrentie en innovatie stellen bedrijven en hun diensten en producten, afgezien van het peloton. Je krijgt voorsprong op de concurrentie door te innoveren. Je blijft er door het houden van de innovatie draaiende motor.

“Als je iets nieuws wilt, moet je stoppen met iets ouds te doen.” – Peter F Drucker

Ik gebruikte om te geloven dat bouwen op successen uit het verleden voor altijd zou werken. Het zal niet. Bijvoorbeeld, wanneer x86 begon via VMware’s oorspronkelijke product terug in de late jaren 1990, ik dacht dat het was de coolste wat ik ooit had gezien. Dat binnenkomst in virtualisatie was vrij koel. Maar VMware niet gewoon zitten en laat upgrades van die oorspronkelijke product om de twee jaar, is het geïnnoveerd. Het ontwikkelde nieuwe producten.

Was het gewoon geregeld voor dat origineel reus, zou het een deel van vervaagde herinnering moeten zijn. Het succes is een bewijs van de waarde van het staan ​​op de schouders van een reus en vervolgens de bouw van een andere reus. En nog een en ander enzovoort.

Innovatie is de hoeksteen om doorbraken in elk bedrijf of bedrijfstak.

Het lijkt erop dat echte innovatie is gestopt, of op zijn minst vertraagd tot een onmerkbare kruipen, in virtualisatie. Nu, dat gezegd hebbende, ik ben niet in de geheime lus van productontwikkeling bij elk bedrijf. Ik weet niet wat iemand heeft tot hun virtuele mouwen.

“Kans is voorstander van de aangesloten geest.” – Steven Johnson

Ik ben niet iemand om een ​​probleem te presenteren, zonder ook het aanbieden van een oplossing. De oplossing voor het gebrek aan innovatie is eenvoudig. Om te innoveren, moet je meedoen. Om deel te nemen, moet je luisteren. Luister naar uw medewerkers. Luister naar uw klanten. En luister naar je concurrentie.

Je moet ook een beloning voor innovatie, een stimulerend dat maakt het de moeite waard voor uw medewerkers naar voren te komen met goede ideeën te bieden. Er zijn honderden goede ideeën in de hoofden van uw medewerkers die zijn busting om het daglicht te zien. Het probleem is dat ze nooit het licht van de dag, omdat niemand het luisteren zullen zien.

Als je niet luistert, werknemers gefrustreerd. Als werknemers raken gefrustreerd, dat ze vertrekken en ze beginnen hun eigen bedrijven en ze innoveren.

Ik heb gericht op virtualisatie voor dit bericht, maar de concepten toe te passen op elke sector of bedrijf.

Virtualisatie is leuk.

Cloud computing is schattig.

Wat is het volgende?

Het antwoord op die vraag is de volgende miljarden dollars idee. Het zou de kiem voor een startup bestaande uit gefrustreerde ex-werknemers of het zou kunnen werknemers met een aandeel in het succes van het bedrijf dat ze werken voor nu. Sta niet toe dat knapste koppen van uw bedrijf bloeden uit. Bewaar ze. Laat ze hun vleugels uit te slaan en te innoveren, te creëren en uit te breiden. Als je dat niet doet, dan heb je alleen jezelf de schuld voor uw daling van de waarde.

Wat is de volgende stap in virtualisatie?

Dat is de vraag om te beantwoorden.

Vind de cowboys en ze zullen het antwoord te hebben.

Ik heb mijn ideeën over waarom innovatie is vertraagd aangeboden. Wat denk je dat het probleem is? Of als alternatief, als je een aantal goede voorbeelden van recente virtualisatie innovatie kan noemen, praat dan terug en laat me weten.

Mijn persoonlijke offerte

“Ik ben blij dat God niet tevreden met een leeg universum was.” – Ken Hess

VMware vSphere versterkt, actualiseert Horizon, Workspace ONE producten

VMware’s volgende spel: het beheren van alle wolken voor bedrijven

Nutanix koopt PernixData, Calm.io in een verhuizing naar de cloud ambities te versterken

Nvidia lanceert virtuele GPU monitoring, analytics

Dood door overneming

Geen waarde in de geestelijke voorraad

Upgrades zijn genoeg

Concurrentie maakt goede zaken

Staande op de schouders van reuzen

Een tijd voor oplossingen