SQL en Hadoop: Het is ingewikkeld

Aan en uit de loop der jaren heb ik gevolgd en geschreven over de SQL-on-Hadoop saga. Het avontuur begon met Apache Hive, die oorspronkelijk voorzien van een SQL-laag bovenop MapReduce, waardoor nieuwe bruikbaarheid te Hadoop, maar weinig nut voor interactieve vraag scenario’s. Dingen kreeg interessant in het najaar van 2012, toen Cloudera introduceerde de beta release van Impala, de SQL-on-Hadoop MapReduce motor die volledig omzeild, waardoor voor echte interactieve vraag dan Hive-compatibele gegevens over Hadoop.

Veel gebeurde na dat, maar het kan vrij gemakkelijk als volgt worden samengevat: (1) vrijwel elke relationele database en datawarehouse vendor introduceerde een interactieve SQL-on-Hadoop technologie om Hadoop gegevens opvragen met een eigen query-engine en (2) gedistribueerd geheugen en disk-gebaseerde data framework Apache Spark werd een ding, en de introductie van de Spark SQL module voorzien van een manier om Hive-compatibele gegevens opvragen met behulp van zijn eigen verwerking substraat.

Dit liet wat leek op een driedeling van SQL-on-Hadoop zijn benaderingen: Hadoop-georiënteerde Hive, standalone Impala en-memory-georiënteerde Spark SQL. Maar met de nieuwe releases van Apache Hive en Apache Drill, die beide kwam uit op dinsdag een nieuwe categorie is in opkomst, en andere categorieën die elkaar uitsluitende keek beginnen te overlappen.

We duiken in, waar ivd de grootste impact en wat het betekent voor de toekomst van big data analytics zal hebben.

Dus laten we de balans opmaken van aankondigingen dinsdag en vervolgens stuk samen een geschikte nieuwe taxonomie van SQL-on-Hadoop-technologie.

Drill: Omni-SQL; Laten we beginnen met Apache Drill. Ik heb over dit interessante open source project voor geschreven. Grotendeels gedreven door de teamleden bij MapR, Apache Boor is anders dan andere Big Data SQL motoren. In plaats van het werken met schema-gebaseerde Hive opgemaakte tafels, samen met enkele ondersteuning voor HBase data, Boor is voorzien van een plug-in staat motor die op dit moment schema-minder files, JSON, Hive, HBase en zelfs MongoDB gegevens kunnen opvragen. En het kan bestanden lokaal opgeslagen, in HDFS en cloud storage-systemen te bereiken van Amazon, Microsoft en Google.

Overwegende dat de andere motoren zijn we hier bespreken het creëren van een relationele database-omgeving op de top van Hadoop, Drill maakt in plaats daarvan een SQL-taal-interface om gegevens in verschillende formaten, zonder dat er een formele schema te worden verklaard. Dit maakt plug-and-play ontdekking over een enorme universum van gegevens zonder voorwaarden en voorbereiding. Dus terwijl Drill maakt gebruik van SQL, en kan verbinding maken met Hadoop, noemde het SQL-on-Hadoop soort mist het punt. Een betere naam zou kunnen SQL-op-alles, met een minimum aan setup.

Voeg in de ODBC en JDBC drivers voor Boor en dat verkennende kracht wordt uitgebreid tot een breed scala van business intelligence tools. En nu dat de officiële versie 1.0 versie is gekomen, kan Drill strategische aan een aantal BI-leveranciers te worden. In feite heeft MapR al samengewerkt met Information Builders, MicroStrategy, Qlik, SAP, Simba, Tableau, TIBCO en anderen om de compatibiliteit tussen gereedschappen en boor die leveranciers te garanderen, via de ODBC / JDBC drivers.

Hive reimagined; Ondertussen, terug in de Hive, een aantal zeer interessante dingen zijn gebeurt. Ten eerste hebben de mensen van Hortonworks een poging zij noemen de ‘Stinger’ initiatief leidde (bijenkorf, bij, stinger, get it?) Te moderniseren Hive en transformeren van een MapReduce gebaseerde, batch mode motor één staat interactief query goed. In nauwe samenwerking met andere partijen, met inbegrip van een aanzienlijke deelneming van de ingenieurs op de Microsoft SQL Server-team, is Hive is doordrenkt met een aantal enterprise relationele database-engine features.

Maar het interessante ding over Hive is dat het om de hele Hadoop gemeenschap gemeen. Dus terwijl Hortonworks sterk gevoeld heeft dat het verbeteren van Hive is een superieur strategie om de invoering van nieuwe Hive-compatibele motoren, heeft het bedrijf geen exclusieve controle over het project. Case in point: de 1.1 versie luidde een belangrijke bijdrage van Cloudera dat Hive in staat stelt om queries uit te voeren op Apache Spark.

Zal de beste SQL motor opstaan;? Niet verrassend, Cloudera is erg enthousiast over dit project, terwijl Hortonworks biedt volumineuze materiaal uit te leggen hoe Hive-on-Tez is veel sneller dan Hive-on-Spark. Natuurlijk, Hive-on-Spark is nog niet echt gedaan, en Cloudera tarieven deze release een beta. Wat belangrijk is dat Hive 1.1 was de eerste release van de Hive-on-Spark code omvatten en 1,2 steunberen die code, vóór Hive 1.1, is beschikbaar als aparte download te installeren als een “pakket” overlay voor de distributie van Hadoop Cloudera was.

Big data is de overgang van een van de meest gehypte en verwachte tech trends van de afgelopen jaren uitgegroeid tot één van de grootste uitdagingen die het nu probeert te worstelen en harnas. We onderzoeken de technologieën en best practices voor het maken van big data en bieden een kijkje op organisaties die zij zetten aan goed gebruik.

Waar komt dat verlof Spark SQL? Eerlijk gezegd, het is moeilijk te zeggen. Van haar kant, Hortonworks wijst er eigenlijk op dat Spark SQL is sneller dan Hive-on-Spark. Maar als klanten nodig hebben om te kiezen tussen een SQL motor die slechts over Spark loopt, en een die dat kan doen en lopen over Hadoop MapReduce en Apache Tez ook, Spark SQL kunnen hebben wat uit te leggen.

En dan zijn er nog de Stinger project goodies in Hive, met inbegrip van een kosten gebaseerde queryoptimalisatie, de LLAP ( “leven lang en proces” – ik kid u niet) laag die vraag caching diensten levert, en de vector processing logica, die meerdere processen gegevensrijen gelijktijdig plaats van één-per-keer.

Een nieuwe taxonomie; Dus terwijl de SQL-on-Hadoop wereld gebruikt om te worden verdeeld in batch, interactief en eigen database vendor implementaties, is het nu over nog veel meer.

Met Hive, heb je enterprise RDBMS kenmerken en uitvoering multi-engine. Met Boor, heb je SQL en BI-tool gebaseerd toegang tot gegevens in een verscheidenheid aan locaties en formats, en het volledige scala van gradaties van structuur.

Social Enterprise; LinkedIn onthult haar nieuwe blogging platform; Big Data Analytics, Is dit de leeftijd van Big OLAP;? Big Data Analytics; DataRobot gericht op low-opknoping fruit van de gegevens wetenschap te automatiseren; Big Data Analytics; MapR oprichter John Schroeder treden naar beneden, COO te vervangen

Spark SQL heeft het voordeel van de integratie met de kern Spark, Spark Streaming en Spark MLLib. Ondertussen, database leveranciers laten u zien Hadoop data alsof het conventionele tafels in de relationele database of datawarehouse.

Veel opties, om zeker te zijn. Nu is het tijd om een ​​strategie op te bouwen, zodat u kunt verder te gaan met uw Big Data analytics werk.

Correctie: de eerste versie van dit bericht gaf aan dat Hive 1.2 was de eerste release van de Hive-on-Spark code bevatten. In feite, Hive 1.1 was de eerste om het te bevatten.

LinkedIn onthult haar nieuwe blogging platform

Is dit de leeftijd van Big OLAP?

DataRobot streeft naar laaghangend fruit van data science automatiseren

MapR oprichter John Schroeder treden naar beneden, COO te vervangen