Thodey ziet Telstra waarde in Coalition NBN

Telstra CEO David Thodey heeft gerustgesteld aandeelhouders dat zij zullen worden beschermd tegen alle risico’s moet de coalitie nemen regering, en heeft gezegd dat hij waarde ziet voor Telstra in een fiber-to-the-node (FTTN) roll-out.

Telstra heeft vandaag aangekondigd dat het naar verwachting overtollige liquide middelen van $ 2 tot $ 3000000000 hebben in de komende drie jaar als gevolg van de National Broadband Network (NBN) deal. De deal ziet Telstra leasen zijn buizen en dark fibre NBN Co, en contante betalingen te ontvangen als het migreert klanten uit het koperen toegangsnetwerk naar de NBN vezel.

Thodey zei dat tijdens de onderhandelingen met de overheid en NBN Co, het bedrijf zich op de aandeelhouders te beschermen tegen een aantal risico’s.

“Alles wat we gekeken naar het was ofwel over de bescherming of de verbetering van de aandeelhouderswaarde,” zei hij.

Hij zei dat met een project van schaal de NBN’s en verspreid over een periode van 10 jaar, Telstra moesten rekening te houden met mogelijke veranderingen in het beleid, technologie of een verandering in de regering. Een deel van dat hield het fysieke netwerk.

“We hielden de koper, dus dat is best goed,” zei hij.

Dit gedeelte van de deal is een bijzonder teer punt voor de Coalitie, die nodig zou hebben om opnieuw te onderhandelen met Telstra in om de toegang tot het kopernetwerk van het knooppunt naar het uitgangspunt voor een FTTN roll-out te krijgen zijn.

Shadow Communications minister Malcolm Turnbull zei gisteren dat het zou zijn in het belang van Telstra’s om de deal opnieuw te onderhandelen, omdat de toegang tot de betalingen sneller onder zijn plan zou worden ontvangen, gezien het feit dat de roll-out zelf sneller zou zijn.

Thodey aangegeven dat Turnbull’s FTTN benadering van waarde zijn voor Telstra zou zijn, omdat, zoals Turnbull vermeld, zijn de betalingen voor de migratie zou de betalingen worden voor de toegang tot de koper en sneller kunnen worden geleverd.

“Het zou een snellere uitrol, en moet het een snellere uitrol, zouden we het geld eerder ontvangen. Als dat hun beleid, ik heb zeer weinig zorg,” zei hij.

Thodey zei dat er een aantal nieuwe onderhandelingen, zoals de lease-overeenkomsten voor de leidingen naar het huis niet meer nodig zou zijn, en Telstra nodig zou hebben om de koper te houden aan het uitgangspunt. Echter de meeste overeenkomst hetzelfde onder Coalition blijven.

Het is niet significant in de algemene structuur van de deal.

“Ik heb een contract met NBN Co en met de overheid die staat. Als ze willen dat contract te heronderhandelen, mijn deur staat altijd open,” zei hij. Hij voegde eraan toe dat zonder het te weten de volledige details van de coalitie beleid, kon hij niet verplichten tot niets.

Group Managing Director Corporate Affairs Telstra’s Tony Warren zei dat een coalitie NBN Co nog steeds toegang tot dark fiber en uitwisseling infrastructuur nodig zou hebben, dus zou er geen noodzaak om “te gooien het kind met het badwater weg” als er sprake is van een verandering van de regering.

Dat is wat we hopen, want eerlijk gezegd willen we niet te gaan door middel van nog eens drie jaar van de onderhandelingen.

De $ 3000000000 in contanten in de komende drie jaar is afhankelijk van de NBN Co nakomen van haar roll-out snelheid targets, maar Thodey zei dat de migratie betalingen zijn niet zo groot, met de meeste van het geld afkomstig van de infrastructuur leasing.

Ondanks de mogelijke verandering in de regering, Thodey zei dat hij al na te denken over wat Telstra zou doen met de koper zodra de vezel wordt ingeschakeld binnen terrein. Hij zei dat het zou afhangen van hoe makkelijk het zou zijn om het uit de grond te krijgen, en zei dat het bedrijf overweegt het smelten van het voor wederverkoop.

[In] sommige gebieden, is het makkelijker om het koper uit de leidingen dan anderen te grijpen, “zei hij.” We zijn niet een mijnbouwbedrijf, maar er is wel een beetje van koper.

Chorus kondigt gigabit-speed breedband in heel Nieuw-Zeeland

NBN zal AustraliĆ« in een ‘leidende positie’: Bill Morrow

Telstra zoekt 120 vrijwillige ontslagen als gevolg van SDN omscholing

ACCC zoekt inzendingen op de gevolgen voor de concurrentie van OTT, NBN, mobiele data