Turnbull’s NBN Franse KISS is goed, maar zo verkeerd

De gebruikelijke intellectuele sparring tussen Malcolm Turnbull en Australië’s technologie media nam een ​​andere toon deze week, na de schaduw woordvoerder op mededelingen vertelde The Australian Financial Review dat “teveel [tech journalisten] … zijn fanatici geworden” in wat hij ziet als eenzijdige bevordering van de National Broadband Network (NBN).

De verwarring die Turnbull en gelijkgestemde Liberal pollies hebben bestendigd rond dit debat is echt verbijsterend geweest. Dus als; herhaaldelijk erop te wijzen, dat de Tony Abbott-geleide coalitie heeft tot nu toe niet in geslaagd om een ​​realistisch alternatief voor glasvezel gebaseerde NBN Arbeid verhelderen maakt me een ijveraar, nou ja, klap op de manchetten en Take Me Away.

Turnbull beweerde ook dat de technologie media moeten kijken naar “wat er gaande is in de hele wereld” met betrekking tot de volgende generatie breedband-roll-outs. Ik weet dat hij betekende dat we geacht worden om te kijken naar de woedende successen van fiber to the knooppunt (FttN) in landen als het Verenigd Koninkrijk – een roll-out die Turnbull toegegeven kan hier niet worden herhaald – maar concentreerde hij zich per ongeluk onze aandacht op een heel andere project nadat het werd geopenbaard (door rivaliserende Stephen Conroy, natuurlijk) dat hij persoonlijke aandelen in France Telecom had gekocht.

Deze investering – gedetailleerde daar in de documenten ingediend bij het parlement’s Register van de belangen van de leden – effectief betekende dat Turnbull, een vocale voorstander van FttN, had gekozen om zijn eigen geld niet investeren in een overzeese FttN roll-out, maar in een dominante Franse telco dat is de besteding van meer dan € 2000000000 om zich in de voorhoede van fiber-to-the-terrein (FTTP) roll-outs te zetten.

Dat klopt, France Telecom is de uitrol van FTTP sinds 2007 in de grote Franse steden, en is gericht op 10 miljoen woningen online met 100Mbps glasvezel in 2015 hebben in 2020 – twee jaar voor onze eigen NBN roll-out zal worden voltooid – France Telecom verwacht tot 15 miljoen huishoudens aangesloten hebben. Dit komt neer op iets meer dan 60 procent van de ongeveer 23 miljoen huishoudens in Frankrijk.

Toen ik Turnbull vroeg over zijn investering – en of het betekent dat hij gelooft dat een FTTP roll-out belooft betere commerciële rendementen dan FttN – antwoordde hij dat de France Telecom roll-out is “vrij bescheiden ‘, en dat hij” dacht de aandelen waren goede waarde”.

Bescheiden? In de onsterfelijke woorden van Inigo Montoya: “. Je blijft met behulp van dat woord dat ik denk niet dat het betekent dat wat je denkt dat het betekent.”

Zodat ik even op een rijtje: incumbent telco Frankrijk investeert zwaar om glasvezel te duwen om 15 miljoen panden aan het eind van dit decennium, en Turnbull noemt het een “bescheiden roll-out” en “goede prijs”. Onze eigen NBN Co investeert zwaar om glasvezel te duwen tot 12,2 miljoen pand in ongeveer hetzelfde tijdsbestek, en hij heeft verscheiden genoemd het, beledigen,,, onverstandig; en tal van andere bijvoeglijke naamwoorden die verdienste herhalen hier niet.

Turnbull heeft zelfs wel de NBN een, artefact van Julia Gillard’s “socialistische paradijs”, dat is lachen-out-loud belachelijk, gezien de historische neigingen van Frankrijk in dit verband. positie van Turnbull over het socialisme is nu duidelijk: Australian socialisme is kwaad, maar het Franse socialisme is een grote investering.

Het is niet allemaal slecht voor Turnbull, echter, hij heeft wel een punt, en het is een goede – als je verdoezelen wat devil-is-in-the-detail showstoppers dat het irrelevant in Australië te maken.

Het ding over France Telecom FTTP roll-out is dat het niet alleen gebaseerd op het uitvoeren van glasvezel helemaal naar uw huis of appartement, in veel gevallen zal de uitrol glasvezel naar het gebouw te brengen en de laatste paar meters met bestaande kabel overspannen infrastructuur – lang geleden geïnstalleerd in een significant percentage van de Franse huizen en appartementen.

France Telecom is ook het doorverkopen van de toegang tot die fiber to partners zoals de Franse ISP’s gratis, SFR en Bouygues Telecom, die vrij zijn om hun eigen last-mijl vezeltechnologie te installeren (zoals G-PON) of meeliften op bestaande kabel zijn.

De operationele parameters van de Franse NBN zijn zo ver verwijderd van onze eigen, dat vergelijkingen zinloos.

Vanuit een infrastructuur oogpunt, het is een heel gezond benadering, en is door de Franse toezichthouder ARCEP gevierd als een manier om concurrerende toegang tot de afnemers; meest recente jaarverslag ARCEP’s merkt op dat 39 procent van de France Telecom 1.475.000 FttH gebouwen zijn momenteel ” genomen met tenminste twee operatoren “.

Hier is nog een interessant punt: om te voorkomen dat lock-in, ARCEP mandaten drie maanden wachttijd tussen het moment waarop vezel wordt geïnstalleerd op een bepaalde premisse en wanneer de bestuurder daadwerkelijk kan de markt te brengen dat service. Dit is om ervoor te zorgen dat concurrenten de kans om hun eigen last-meter-infrastructuur te installeren, zodat klanten hebben zo veel keuzes mogelijk wanneer het tijd is om op de werkelijke dienst te schakelen komt.

Dit is allemaal goed en wel, en het ondersteunt Turnbull’s bewering dat de France Telecom-model is “volkomen in tegenstelling tot Conrovian Australië – geen universele FTTP, en faciliteiten op basis van concurrentie bevorderd, niet verboden”.

Toch, hier is waar Turnbull’s vergelijkingen met Frankrijk vallen plat op hun proverbials. Als je een beetje dieper graven, vindt u dat contract France Telecom met gratis alleen zal zien dat operator dienst rond 1300 gemeenten, met 5.000.000 huizen, in 2020.

Met andere woorden, de “-faciliteiten gebaseerde mededinging” dat Turnbull dus van harte toejuicht is eigenlijk waardoor concurrerende exploitanten om kers halen de meest winstgevende gebieden van Frankrijk breedband bevolking, en de rest negeren – vermoedelijk omdat de ruimtes zijn te duur om service.

Inderdaad, de cijfers van zeer interessante jaarverslag ARCEP’s (PDF) bevestigen dat 88,2 procent van de FTTP in 2011 en 2010 afgedekt Franse gemeenten “ligt in een zeer high-density gebieden”. Als je kijkt naar een warmte-kaart van Frankrijk’s huidige FTTP roll-out, het omvat een dichte plek in Parijs, een groot gebied rond de tweede stad van Lyon en een paar plekken rond het platteland.

Voor de rest van de bevolking van Frankrijk, blijkt breedband hetzelfde te zijn als het ooit was zijn – wat het ooit was. ARCEP cijfers suggereren dat slechts 11,8 procent van FttH en 29 procent van de kabeldiensten bereiken huizen buiten de meest dichtbevolkte gebieden van Frankrijk. Iedereen, vermoedelijk, krijgt ADSL. Of dial-up. Of zit het kijken naar de vlammen likken in de open haard.

Klinkt bekend?

Dit is de reden waarom Turnbull’s uitspraken over Frankrijk zijn beide goed en kwaad. Ze hebben gelijk, omdat de Franse FTTP strategie faciliteiten concurrentie voor de bewoners van de meest dichtbevolkte gebieden van het land, die al goed worden onderhouden met kabelinfrastructuur zal brengen.

Als Turnbull wil serieus door onze media “zeloten” worden genomen, moet hij stoppen met ruzie snelheden en feeds, en kick off van een nieuwe golf van de concurrentie in een industrie die geen belang bij heeft.

Maar ze zijn verkeerd, omdat de operationele parameters van de Franse NBN zo ver van onze eigen worden verwijderd dat vergelijkingen zinloos. Australië geëxperimenteerd met-faciliteiten op basis van de concurrentie in de jaren 1990, en het heeft ons twee inmiddels gestrand HFC-netwerken die langs de dezelfde straat, zonder dwang voor Telstra en Optus om enig ander operator om hun diensten te delen.

Werden een bedrijf als iiNet mogen Optus HFC leasen aan de installaties van de klant tegen concurrerende tarieven, en installeer een eigen head-end-verbinding, kan dit soort-faciliteiten gebaseerde mededinging hier werken. Maar complete mislukking van de Howard regering om elke vorm van toegang bepalingen over HFC operators verplicht te behouden ze als achterhaald monumenten voor de jaren 1990-tijdperk concurrentie optimisme.

De vaststelling van die ramp is een belangrijke en vaak verdoezeld-over, het doel van de Arbeid NBN. Als Turnbull wil serieus door onze media “zeloten” worden genomen, moet hij stoppen met ruzie snelheden en voedt, en uitleggen hoe hij veranderde regelgeving voor de opening van gesloten HFC-netwerken, open toegang tot Telstra koper en glasvezel, effect snel en dwingen zal uitvoeren effectieve scheiding van Telstra en bestrijding van de particuliere sector malaise de aftrap voor een nieuwe golf van concurrerende investeringen in de infrastructuur in een sector die bijna geen belangstelling voor heeft.

Bij het ontbreken van dergelijke verklaringen inhoudelijke beleid, Turnbull’s retoriek over snelheden, feeds, buitenlandse roll-outs en beloften van goedkopere breedband zijn volstrekt en totaal niet relevant voor de huidige discussie.

Een ander onderscheidend kenmerk van de Franse roll-out is, door mijn lezen, wat lijkt op een compleet gebrek aan retail concurrentie. Ik ben blij om hier te worden gecorrigeerd als mijn onderzoek een aantal fundamentele punt heeft gemist, maar ik heb geen melding gemaakt van pure retail concurrentie in Frankrijk.

Geen wonder waarom, de markt is buitengewoon topzwaar. Als Wikipedia cijfers mogen geloven, France Telecom, gratis en SFR zijn goed voor 90 procent van internet abonnees. Dat zijn dezelfde exploitanten die het inzetten van infrastructuur die alle, maar elimineert de mogelijkheid van Franse klanten toegang tot internet plannen van kleine, niche, specialist of andere aanbieders.

Turnbull heeft het NBN een artefact van Julia Gillard’s “socialistische paradijs”, dat is lachen-out-loud belachelijk, gezien de historische neigingen van Frankrijk genoemd.

Australië NBN model is totaal anders, omdat NBN Co lessen uit het verleden falen van-voorzieningen gebaseerde mededinging heeft genomen en verschoven concurrentie op de retail sector. Het verplicht stellen van een consistente prijs voor alle onderhouden panden niet alleen voor zorgt dat de robuuste retail concurrentie is beschikbaar voor dunbevolkte gebieden, waar Telstra koper is jammerlijk en HFC niet beschikbaar, maar het voedt ook kruissubsidies die ervoor zorgen dat de NBN kunnen alle Australiërs te bereiken, in plaats van alleen die waarvan de locatie maakt ze commercieel aantrekkelijk Frans exploitanten die winsten aan de zakken Turnbull’s terug te keren.

NBN Arbeid kan inderdaad een socialistisch paradijs – maar het is de enige rationele, bruikbare model voor de volgende generatie breedband die beschikbaar is voor ons zonder massale fundamentele herstructurering markt die Turnbull heeft toch zo ver te schetsen. En zolang hij weigert voor detail hoe hij de infrastructuur van Australië zou zweep in een open, werkbare vorm, Franse dalliance Turnbull’s is gewoon een gebrek aan samenhang in het beleid platform doorzeefd met hen.

Wat denk je? Is France doet FTTP beter dan Australië? Heb ik alle belangrijke facetten van de Franse telecommarkt gemist? Is Turnbull recht te kraaien over de verdiensten van de overzeese modellen, of ze gewoon niet hier van toepassing? En wat zou Turnbull moet doen om zijn beleid meer serieus genomen?

Chorus kondigt gigabit-speed breedband in heel Nieuw-Zeeland

NBN zal Australië in een ‘leidende positie’: Bill Morrow

Telstra zoekt 120 vrijwillige ontslagen als gevolg van SDN omscholing

ACCC zoekt inzendingen op de gevolgen voor de concurrentie van OTT, NBN, mobiele data