SAP op Afrikaanse uitbreiding spoor als het landt miljoenen Dangote deal

SAP onlangs afgesloten een miljoenen euro contract met de grootste conglomeraat van West-Afrika Dangote – zijn grootste deal nog in Nigeria.

De softwareleverancier heeft niet bekend gemaakt van de waarde van de deal, maar beschreef het als een van de belangrijkste in Afrika heeft gesloten tot nu toe.

Om te worden gespreid over drie jaar, het is het eerste contract dat SAP heeft gesloten met een Nigeriaanse onderneming die de activiteiten van de cliënt buiten Nigeria ondersteunt. De deal wijst op een groeiende markt in Afrika voor softwareleveranciers als grote bedrijven en overheden het continent beginnen te investeren in moderne IT-infrastructuur.

SAP is een van de bedrijven die staat te popelen om geld in op de bonanza. SAP co-CEO Bill McDermott eerder dit jaar vertelde Zuid-Afrikaanse nieuwssite TechCentral dat hij verwacht dat de groei van SAP in de belangrijkste Afrikaanse landen om ten minste 50 procent raakte een jaar voor de nabije toekomst – een conservatieve projectie, op basis van SAP.

Dangote Group – opgericht door self-made Nigeriaanse miljardair Aliko Dangote, nummer 76 op de Forbes-lijst van ‘s werelds rijkste mensen in 2012 – is een gevarieerde industriële groep met belangen, variërend van staal, cement en frezen suiker, vastgoed en telecom. Het rijk een omzet van meer dan $ 2,6 miljard in 2011 en bestaat uit vier bedrijven die zijn genoteerd op de Nigeriaanse beurs.

De groep – die reeds actief in 14 Afrikaanse landen – is in een $ 4 miljard expansie rijden over het hele continent. Het is slechts één van de vele Afrikaanse bedrijven onder druk om systemen en bedrijfsprocessen te moderniseren meer wereldwijd concurrerend te worden als rivalen uit andere landen in te voeren hun traditionele markten en ze reageren door het uitbreiden naar nieuwe markten zelf.

De overeenkomst werd getekend tussen SAP en Dangote Industries Limited, de holdingmaatschappij voor de hele groep. Dangote is van plan om de uitrol van de SAP-platform in al haar activiteiten in heel Afrika.

SAP is de vruchten plukken van de investeringen die zij maakt in de Nigeriaanse markt door de ondertekening van een deal met de eerste Nigeriaanse bedrijf dat is uit te breiden naar de rest van de wereld, zegt Mike Okwechime, account executive voor grote ondernemingen in SAP West-Afrika.

“De rest van het continent is nogal onvolwassen vanuit een enterprise business applicatie perspectief” – Frederik Malherbe, SAP

De SAP Business Suite zal Dangote in staat om van een handmatig systeem om een ​​die meer geïntegreerd, geautomatiseerd en zorgt voor transparantie in haar financiën. Daarnaast zal SAP Business Suite geven ook Dangote key management inzicht in de hele groep.

SAP is de dominante enterprise software leverancier in Zuid-Afrika en de bijbehorende software is bijna alomtegenwoordig onder middelgrote en grote financiële dienstverleners van het land, mijnwerkers, fabrikanten, nutsbedrijven, gemeenten en publieke sector agentschappen. Maar “de rest van het continent is nogal onvolwassen vanuit een enterprise business applicatie perspectief”, zegt Frederik Malherbe, general manager voor de industrie oplossingen bij SAP-Afrika.

Bijvoorbeeld, veel van Afrika’s grotere banken hebben core banking systemen in de plaats te zetten, maar lopen nog steeds gefragmenteerd legacy financiële, inkoop en human resources-systemen. “Voor ons is dit lage niveau van volwassenheid vertaalt zich in een enorm potentieel kansen voor core-enterprise-systemen”, aldus Malherbe.

De rit in Afrika om de transparantie te verbeteren en het bestuur is een reden voor een opleving in enterprise software deals in vele delen van het continent, aldus Malherbe. Goed bestuur, ondersteund door geluid enterprise-systemen, is een vereiste voor donor financiering voor Afrikaanse regeringen en andere begunstigden van de steun.

Malherbe zegt dat een, gebrek aan breedbandinfrastructuur, en een tekort aan vaardigheden in Afrika behoren tot de belangrijkste uitdagingen enterprise applicaties leveranciers geconfronteerd in Afrika. SAP en andere leveranciers hebben om zwaar te investeren in de opleiding van een voldoende aanbod van implementatie en ondersteuning van vaardigheden voor de groeiende markt te waarborgen, voegt hij eraan toe.

Maar ze zijn het vinden van een steeds meer open markt voor hun producten – en niet alleen de basis software. Malherbe zegt producten zoals cloud services en de HANA real-time analytics platform beginnen ook om de tractie te krijgen in Afrika.

Telco’s, nutsbedrijven, banken en andere bedrijven die werken met big data zijn geïnteresseerd in HANA om vraag en aanbod te beheren in real time. Een toepassing van HANA die populair zou kunnen zijn, bijvoorbeeld, zou het gebruik van de technologie om de vraag naar elektriciteit en het aanbod in real time druk op onder druk elektriciteitsnetten in Afrika beter te beheren en black-outs te verminderen begrijpen.

Big Data Analytics; Survey zegt SAP HANA brengt besparingen, en het is waarschijnlijk waar, Big Data Analytics; SAP lanceert HANA-only versie van Business Warehouse, SAP, winnaars bekend gemaakt voor de SAP HANA Innovation Award; Big Data Analytics, SAP investeert in Vivanda, een levensmiddel digitalisering, big data bedrijf

Survey zegt SAP HANA brengt besparingen, en het is waarschijnlijk waar

SAP lanceert HANA-only versie van Business Warehouse

Winnaars Aangekondigd voor de SAP HANA Innovation Award

SAP investeert in Vivanda, een food digitalisering, big data bedrijf

De vruchten plukken

Opleving van enterprise software deals