Ubuntu 6.06 LTS recensie

In de twee jaar sinds het voor het eerst verscheen, Ubuntu – een besturingssysteem gebaseerd op Debian Linux met GNOME als primaire desktop omgeving – heeft enorme belangstelling gecreëerd. Door zich te concentreren op de bruikbaarheid en eenvoudige verpakking, is de Ubuntu-gemeenschap het maken van een aanhoudende aanval namens mainstream acceptatie van de vrije, open-source besturingssysteem. Versie 6.06 LTS (Long Term ondersteuning) wordt beweerd dat toch de meest stabiele, het nut en enterprise-ready Ubuntu distributie. Het is beschikbaar in 40 talen, met gratis community-based support en de wereldwijde enterprise-class steun van Canonical, het bedrijf achter Ubuntu. Er is ook een groeiend aantal bedrijven met lokale ondersteuning van Ubuntu: de Europese lijst is hier.

Installatie en configuratie

Ubuntu is beschikbaar in een aantal van de distributie-formaten. installatie is een kwestie van klikken op een pictogram op het bureaublad als u klaar bent: de meeste gebruikers zullen de live-cd, waarop het besturingssysteem draait zonder wijzigingen aan de host-pc wilt. Een tekst mode installatie-CD alleen beschikbaar is, dat is meer geschikt voor systemen met minder dan 192 MB RAM-geheugen, servers en situaties waarin iets anders dan de standaard-issue GUI desktop is vereist. Er zijn ook Power PC Macintosh, AMD en 64-bit varianten, met meer – zoals de onlangs aangekondigde Zon UltraSPARC en Niagara poorten – op de weg. Aparte server versies omvatten die met een vooraf geconfigureerde LAMP (Linux, Apache, MySQL en PHP / Perl / Python) componenten.

We voerden vier installaties op een reeks van systemen, van een 2001-vintage Pentium III Compaq notebook met 128 MB RAM-geheugen naar een Pentium D dual-core systeem met 2 GB RAM. Aanvankelijke problemen de lagere specificatie systemen werden opgelost met behulp van enige installatie-CD: in alle gevallen de software correct geïdentificeerd, geïnstalleerd en geconfigureerd video, audio en netwerk randapparatuur. Terugkoppeling online bevestigden onze indruk dat eerder lastige gebieden zoals USB-opslagapparaten en draadloze netwerkinterfaces veel verbeterd ten opzichte van eerdere versies van Ubuntu. Hoewel er is geen garantie dat een bepaalde configuratie wordt ondersteund, het is goedkoop en eenvoudig om dingen uit te proberen met de Live CD, en nog gemakkelijker om ‘ubuntu’ en de naam van uw specifieke component in Google typen.

Vervangen van Windows

We waren vooral geïnteresseerd in het zien van de vraag of Ubuntu kan dalen in ons kantoor, dat is een standaard zakelijke Microsoft melange van Exchange, Office, gedeelde printers en server-ruimte, samen met een selectie van web-based publishing en content management services. We waren bijna volledig succesvol in: Evolutie in plaats van Exchange aangesloten, geeft ons toegang tot e-mail, contacten en agenda informatie, OpenOffice.org Writer is een goede algemene editor, terwijl die ontevreden over de OO.o spreadsheet gemakkelijk het superior kunt installeren Gnumeric applicatie. GAIM werkte goed met onze corporate-brede IM-systeem, in het ontbreken van een goede klant van het IM provider zelf.

het delen van printers was een kwestie van kiezen van de juiste driver en de juiste netwerkprinter selecteren – dit werkte pijnloos op de belangrijkste installatie met een HP LaserJet 4050, maar niet op een binnenlandse setup met een Epson Stylus Photo R800, waar alles was onberispelijk tot de tijd kwam om af te drukken. Vervolgens afdruktaken in de wachtrij, maar de printer zelf weigerde om te reageren – een probleem verergerd door de slechte structuur en ontoereikende documentatie van de Common Unix Printing System (CUPS), die printdiensten. Ook oprichting van verbindingen met gedeelde mappen op Windows-servers is mislukt met weinig informatie in het kader van Nautilus, de meegeleverde archiveringssysteem-interface, als gevolg blijkbaar een bug in GNOME te maken met de oprichting van permissies. Deze keer hebben we een eenvoudige en effectieve oplossing online hebben gevonden.

Ubuntu’s user interface is eenvoudig en schoon, gebaseerd op concepten die bekend zijn om alle huidige computer gebruiker zal zijn. Een taakbalk aan de onderkant van het scherm verzamelt de lopende programma’s, terwijl een menu en de statusbalk bovenin presenteert de beschikbare opties voor de gebruiker. Aanvragen worden gebundeld type, terwijl voorkeuren en systeem configuratie-opties bieden een goede selectie van de GUI tools voor het turen naar het hart van het systeem.

Binnen een dag van de eerste installatie, en met weinig Linux ervaring, we hadden een functionele werkplek die het werk van zijn voorganger Windows kon doen gebouwd. Ubuntu biedt inderdaad een plausibele vervanger voor de Windows-bureaublad in een bedrijfsomgeving, en één met een beheersbare ondersteuning last. Omdat we eerder hadden gezorgd dat onze interne webservices goed waren browser-agnostische – en omdat Firefox was al een populaire keuze binnen het bedrijf – Ubuntu kan naadloos te integreren met veel van onze bestaande systemen, en het niveau van ondersteuning van de Microsoft- gebaseerde infrastructuur is nu zodanig dat interoperabiliteit kan worden verwacht.

Andere mogelijkheden

Er is veel meer aan de distributie dan een Windows-vervanger, dat wel. Ubuntu wordt geleverd met een rijk scala van instrumenten geïnstalleerd en duizenden meer zijn beschikbaar via de Synaptic installateur. Een van de sterke punten van open source is dat de gemeenschap is vrij om de distributie van software op een manier die maximaal handig om de gebruiker te regelen: als gevolg, aanzienlijke hoeveelheden zeer goede programma’s – en vele anderen van meer dubieuze nut – zijn verkrijgbaar online via een enkele interface die ook zorgt voor updates en component afhankelijkheden. Als het werkt (dat is bijna altijd), het verkrijgen en installeren van pakketten is gewoon een kwestie van klikken op een naam in een lijst. Handmatige installatie van de software is veel moeilijker: hoewel er veel gratis ondersteuning online, veel is moeilijk te decoderen.

En dat blijft onze grootste zorg. Onze functionele Ubuntu desktop-systeem gemeld dat het had 1.136 pakketten uit van een mogelijke 18.800, dat is een zeer complex systeem met veel kans op fouten is geïnstalleerd. Hoewel Windows zelf notoir complex, en geenszins vrijstellen van frustrerende technische problemen die oplossing weerstaan, is er een veel grotere gebruikersgroep ervaring en veel minder plaatse opgeheven vinger. Brede invoering van een systeem zo ingewikkeld als Ubuntu – zelfs één met zo veel concessies te doen aan de bruikbaarheid – zal overgaan op de snelheid waarmee ondersteunen deskundigheid verspreidt.

prestatie

Hoewel er geen eenduidige, meetbare manier van benchmarking van de relatieve prestaties van Ubuntu en Windows, tijdens onze test hadden we gelegenheid om te wisselen tussen XP en Ubuntu op een regelmatige basis op een 600MHz Pentium III notebook met 378MB RAM. Op dit systeem, Ubuntu was noticably meer ontvankelijk, zowel bij het opstarten en bij het uitvoeren van applicatiesoftware.

Conclusie

Ubuntu is een krachtige, ready-to-run desktop Linux-distributie die is er in geslaagd te duwen open-source computergebruik veel dichter bij het punt waar het is bij uitstek geschikt voor mainstream gebruik. Met behulp van het zal je immuun voor vrijwel alle malware en shakedowns door de software politie, evenals bespaart u een hoop geld te maken. De complexiteit van het systeem en de heterogene aard doen opleggen van een steile leercurve op die met Windows-ervaring die van plan zijn een installatie zichzelf te onderhouden. Zelfs zo, op basis van onze ervaringen met versie 6.06 LTS, deze leercurve is beheersbaar.

Wees niet bang van Ubuntu zijn. Download het en probeer het uit. Zelfs als u besluit dat het niet voor u, uw tijd zal niet zijn verspild – en het is onmogelijk om je geld te verspillen.

Deze beoordeling is op een van onze Ubuntu 6.06 LTS testinstallaties geschreven.

Microsoft Sprightly, Take Ten eerste: Maak boeiende content op uw smartphone

Xplore Xslate D10, First Take: Een stoere Android tablet voor veeleisende omgevingen

Kobo Aura ONE, First Take: Groot-screen e-reader met 8GB opslagruimte

Getac S410, First Take: Een stoere, outdoor-vriendelijke 14-inch laptop