Verrassende lessen van smartphone dominantie van India’s Intex

Een paar dagen geleden schreef ik over Indian smartphone reus Micromax verlies van een groot deel van zijn marktaandeel dankzij de invallen van Chinese bedrijven op zijn grondgebied. Vandaag de dag is een ander Indiaas bedrijf het maken van koppen voor tegengestelde redenen: Intex. Het bedrijf was een no-name merk een paar jaar geleden en zelfs niet in de top 10 smartphone verkopers in India. Toch, in slechts een handvol jaren, is het uitgegroeid tot een vaste waarde in de top vijf.

In feite, onderzoeksbureau IDC vorig jaar zorgde voor heel wat opschudding toen het gekoppeld Intex als voorafgaand aan de Indiase rivaal Micromax, in grote lijnen de tweede grootste telefoonmaker in India achter Samsung. Een andere studie van Counterpoint zet Micromax voorsprong van Intex. Deze dagen, Intex pendelt regelmatig tussen de derde en vierde rangen in de smartphone universum. Het is momenteel de derde plaats met 10,2 procent van de markt en in de buurt van een miljard dollar in de verkoop, achter Samsung (25,7 procent) en Micromax (16,1 procent), en in het vooruitzicht van de Lenovo en Motorola (8,6 procent) en Lava (6 procent).

Uiteindelijk, in deze fel betwiste ruimte, die voorafgaand aan wie door een paar procentpunten per maand is niet zo interessant. Wat is echter de moeite waard te analyseren is de contra-intuïtief en beslist unsexy strategieën die Intex aangenomen om te komen waar het vandaag de dag, het soort dat steevast het niet maken op de cover van de wil van Fortune Magazine is.

Bijvoorbeeld, Intex gelooft heilig in het first mover “nadeel”, zoals de Indian Express zet het – met andere woorden, wachten, kijken en misschien handelen filosofie, in plaats van een baanbrekend, bles-a-trail-for-andere- te volgen is. “Toen de vraag naar selfies werd opgericht, hebben we onze Aqua Star serie gelanceerd. Toen smartphones met grotere accu’s begon te trend, introduceerden we de Aqua Kracht smartphone. We zijn niet happig om eerst iets te brengen en vervolgens testen van de markt”, zegt Sanjay Kumar Kalirona, business kop voor Intex in de krant.

Dan is er het bedrijf zeer bewust mijden van een e-commerce strategie ten gunste van een oude school, kleinhandel één. Blijkbaar, terwijl de merken zoals Moto G, Xiaomi en Lenovo Flipkart en Amazon hebben ingezet om hun apparaten geselen, Intex is uitsluitend gericht op op de grond distributie en wil haar tentakels verspreid van de bestaande 35.000 multi-branded winkels die ze momenteel in 85.000.

Intex – in tegenstelling tot de lokale merken zoals Micromax, die Hugh Jackman gezalfd als de ambassadeur van het merk te midden van veel tamtam, of Chinese bedrijven als Gionee die samen hebben doorgebracht $ 200 miljoen om een ​​plons te maken – is grotendeels onthouden van grootschalige, kwistig marketing campagnes. Dat is waarschijnlijk zal veranderen dankzij druk van de markt: Tegen het einde van 2015, het bedrijf kocht een IPL cricket team voor bijna $ 2 miljoen in dit cricket-mad land om zijn profiel te verhogen, een logische stap, omdat het verplaatst van net telefoons het aanbrengen van het merk op van alles, van wasmachines tot televisies.

Natuurlijk, hoe goed het werkt verder te gaan is gong om de echte test in een land dat nog maar net is begonnen met aanzienlijke verkoop van smartphones te zien (India heeft de VS dit jaar overschaduwd aan de tweede grootste markt ter wereld, na China) . Het heeft momenteel een rock-bottom 30 procent penetratiegraad, dus er is voldoende ruimte om te groeien, maar dat betekent ook het aantrekken van een aantal mooie zware concurrentie uit landen als China, waar smartphone groei begint te plat. In feite hebben de Chinese merken hun marktaandeel verdubbeld tot 18 procent in iets minder dan een jaar. Dan is er dit zinvolle statistiek die een stijve uitdaging voor de huidige strategie van Intex kan bieden: Terwijl het merk is gericht op de offline retail distributie model, is een op de drie smartphones in India wordt gegeseld door middel van e-commerce kanalen zoals Flipkart en Amazon.

Intex heeft een lange weg van zijn wortels komen. In 1986, oprichter Narendra Bansal verkocht draadloze telefoons vormen een gammele winkel in de overbelaste by-lanen van Old Delhi voor een levende. Hij overgestapt naar floppy disks, werd toen een Polaroid-toting fotograaf voor toeristen in de beroemde Birla tempel, dan eindelijk een leverancier van Ethernet-kaarten met de merknaam Intex, die veranderd in het bedrijf dat hij is in vandaag. Ondernemers zoals Bansal hebben een schat aan ervaring en mislukkingen te leren van, en steevast begrijpen de pols van de Indiase consument beter dan de meeste.

Echter, voor Intex van te voren het spel te blijven, Bansal zou willen zijn verkoop en distributie plan en de gevaren van het negeren van een e-commerce strategie te heroverwegen. Immers, de laatste bedrijf om dit te doen was een nog grotere en vasthoudend Indische entiteit genaamd Micromax, en nu weten we maar al te goed wat er in de afgelopen zes maanden is er gebeurd met het.

$ 400 Chinese smartphones? Apple en Samsung afschuiven goedkope rivalen, de prijzen te verhogen in ieder geval

Apple’s garantie voor waterbestendige iPhone 7 heeft geen betrekking op vloeibare schade

Australische luchtvaartmaatschappijen verbieden Samsung Galaxy Note 7

Telstra, Ericsson, Qualcomm bereiken 1Gbps aggregaat snelheden in levende 4G-netwerk-test

Australische luchtvaartmaatschappijen verbieden Samsung Galaxy Note 7;? Reliance Jio rotsen Indiase telecom met goedkope data en gratis voice; iPhone 7 pricetags kan China de verkoop belemmeren;? Korea’s Minkonet zet inheemse object advertenties boven de VR streaming-dienst, Samsung en T-Mobile samen te werken aan 5G trials

Mobiliteit; $ 400 Chinese smartphones? Apple en Samsung afschuiven goedkope rivalen, de prijzen te verhogen in ieder geval, de iPhone, Apple’s garantie voor waterbestendige iPhone 7 heeft geen betrekking op vloeibare schade; mobiliteit; Australische luchtvaartmaatschappijen verbieden Samsung Galaxy Note 7; telecombedrijven, Telstra, Ericsson, Qualcomm bereiken 1Gbps aggregaat snelheden in levende 4G-netwerk-test